Mekkora lyukon fér át egy egér?

2018.03.02. · tudomány

A poszt-posztmodern kor emberét számos lényeges kérdés foglalkoztatja. Például: hogyan keletkezett és változott az univerzum az ősrobbanástól napjainkig? Vagy hogy: mennyi üzemanyagra van szükség a csillagközi utazáshoz?

De mire jó mindez a tudás, ha közben azt sem tudjuk, mekkora lyukon fér át egy egér?

Matthias Wandel kanadai mérnök, amatőr barkácsmester a fejébe vette, hogy megtalálja a választ, és megtette, amiről más csak álmodik: vett egy darab fát, fúrt bele néhány különböző átmérőjű lyukat, a lyukak mögé mogyoróvajat kent csalinak, majd a rendelkezésére álló kísérleti alany segítségével kiderítette: a legkisebb lyuk, amin egy átlagos méretű egér még átfér, egészen pontosan 17 milliméter átmérőjű, de ahhoz az egérnek már nagyon össze kell szednie magát.

Íme a bizonyító erejű videó:

link Forrás

Wandel másik nagyívű kísérletében a rágcsálók labirintusokban való tájékozódási képességét vizsgálja. Viszonylag egyszerű barkácslabirintussal kezdi, amiben útnak indít egy egeret és egy cickányt is, borítékolható eredménnyel. A mérnök úr aztán vérszemet kap, és olyan labirintust épít, amelyben az állatoknak már különböző fadarabokat is el kell mozgatniuk ahhoz, hogy eljussanak a kincshez, majd egy olyat, ami nem csak bonyolult, hanem direkt túl szűk is. Meglepetés: a nagyobb testű cickány könnyedén megoldja a feladatot, a jóval kisebb egér viszont vagy buta, vagy lusta, vagy túl jóllakott ahhoz, hogy eljusson a magokig.

Jó szórakozást!

link Forrás