Uber-botrány: újabb 13,5 millió dollárt bukhat a fuvarmegosztó

2018.03.06. ·

Szegény Ubert még az ág is húzza: újabb per elé néz a sharing economy gazdasági modelljére építő taximegosztó. Ezúttal Pennsylvania állam főügyésze indított csoportos pert a cég ellen, összesen 13,5 millió dollár értékben. Josh Shapiro főügyész szerint a fuvarmegosztó vállalat tavalyi adatlopási botránya 13 500 pennsylvaniai sofőrt érintett. Az ügyészség az Ubert minden érintett után 1000 dollárra büntetné, miután az Uber által több mint egy évig titokban tartott adatlopási fiaskó során – világszerte mintegy 7 millió Uber-sofőrrel együtt – hackerek lopták el az adataikat. A nevüket és az autójuk rendszámát biztosan, míg a cég szerint a társadalombiztosítási számukat, bankkártya-adataikat, illetve kuncsaftjaik utazási adatait érintetlenül hagyták.

Megfizetnek a hallgatásért
photo_camera Megfizetnek a hallgatásért Fotó: Wikimedia Commons

A fuvarmegosztó nyerési esélyeit rontja, hogy a keresetben idézik a vállalat adatbiztonsági főnökének, John Flynn-nek a Kereskedelmi, Tudományos és Szállítmányozási Bizottság előtt múlt hónapban tett vallomását. Flynn nyilatkozata szerint cégétől nem szokványos, hogy 100 ezer dollárral jutalmazzon etikus hackereket. Ezzel beismerte, amit a vállalt vezetői mindeddig tagadtak: az Uber az összeggel a hackerek hallgatását kívánta megvásárolni, a több millió embert érintő gigantikus adatlopás elkövetőit pedig cserébe nem jelentette a hatóságoknak. A vállalat eddig azt kommunikálta, hogy a céges protokoll része, hogy fizet az etikus hackereknek, ha a biztonsági rendszerben tátongó résekre felhívják a figyelmüket. Miközben 2016 októberétől tudtak arról, hogy rendszerüket feltörték, az Uber vezetői 2017. november 21-ig mélyen hallgattak az adatlopásról.

A sharing economy gazdasági modelljére építő taxiszolgáltatót az egyik Los Angeles-i ügyfele órákkal a botrány kipattanása után, még tavaly novemberben beperelte, a cég ellen a Washington állami és a Chicago városi ügyészség is néhány napon belül eljárást indított. A cégtől mindkét perben több milliós kártérítést követelnek; a chicagói kereset például minden nap hallgatásért 10 ezer és sértettenként további 50 ezer dollárra büntetné a fuvarmegosztót.

Noha szövetségi törvény nem szabályozza, hogy egy vállalatnak egy esetleges adatlopást követően hogyan kell eljárnia, Dél-Dakota és Alabama kivételével az összes államnak vannak erre vonatkozó törvényei. Eszerint, spekulál a Wired, a három hónap alatt már így is több mint egymilliárdos veszteséget elkönyvelő Uber jó néhány további per elé nézhet.