Brutális Uber-bukta: 1,1 milliárd dollár 3 hónap alatt

2018.02.15. · gazdaság

A korábban sem makulátlan San Francisco-i közösségi fuvarmegosztó céget a tavaly novemberi adatlopási botránya után nem sokkal az Európai Unió Bírósága is elkaszálta, aztán a Waymo ellen is pert vesztett – a bánatpénz önmagában 245 millió dollárra rúgott. A PR-katasztrófát tetézte a korábbi vezérigazgató Travis Kalanick és a jelenlegi főnök, Dara Khosrowshahi egymásnak feszülésénél bonyolultabb permanens belviszály.

2,26 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,1 milliárd dolláros veszteség 2017 utolsó negyedévében – ismertette a Wall Street Journal az Uber Technologies Inc. üzleti jelentését a hét közepén. A mínusz ennél is jelentősebb volt a nyári hónapokban: harmadik negyedévben 1,46 milliárdos buktát mutattak a számsorok.

A készpénz a lényeg, a többi járulékos veszteség

A tavaly 7,36 milliárd dolláros árbevétel mellett összesen 4,46 milliárdos veszteséget produkáló, nemrégiben még 48 milliárd dolláros értékűnek becsült cég állapotát mi sem jelzi jobban, mint a regnáló vezérigazgató, február 13-i bejelentése. Khosrowshahi a befektetőknek szóló telekonferencián arról számolt be, hogy 2017 utolós negyedében az élelmiszerkereskedelemben utazó UberEats leányvállalat egymaga 4 milliárdos forgalmat bonyolított.

Khosrowshahi a müncheni Digital-Life-Design konferencián januárban
photo_camera Az Uber-vezér Khosrowshahi a müncheni Digital-Life-Design konferencián januárban Fotó: MATTHIAS BALK/dpa Picture-Alliance/AFP

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy az Uber olvasatában a tavalyi mínuszuk mindössze 2,2 milliárd dollár, mivel az olyan járulékos veszteségek, mint az ügyvédi és perköltségek, a büntetések, a részvényalapú kompenzációk, továbbá az adók, kamatok és egyéb nem kívánt adminisztratív kiadások nem képezik az üzleti eredmény részét. Khosrowshahi szerint a lényeg, hogy a cég pénztárában 6 milliárd dollár készpénz volt az év végén, bár kétségtelen, hogy a summa így is kevesebb 13 százalékkal, mint a 2016-os záróösszeg.

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy bejön az efféle vakítás: januárban a japán SoftBank Group Corp. 9,3 milliárd dolláros befektetési megállapodást kötött a céggel.