Azért késik az órád a konyhában, mert Szerbia és Koszovó összeveszett az áramon

2018.03.08. · gazdaság

Nem a téridő csalfa játéka, hanem Szerbia és Koszovó áramvitája az oka annak, hogy január közepétől immár akár 6 teljes percet is késhetnek a háztartások elektromos órái Görögországtól Hollandiáig, Portugáliától Magyarországig.

Érintettek a hálózatról üzemelő konyhai tűzhelyek, mosó- és szárítógépek, mikrohullámú sütők, fűtési rendszerek időmérői, illetve a régebbi típusú, jellemzően rádiós ébresztőórák.

A konyhai elektromos sütő óráján 5 óra 56, a kvarcórán a pontos idő, 6 óra
photo_camera Egy budapesti konyhai elektromos sütő óráján 5 óra 56 perc, a kvarcórán a pontos idő, 6 óra. Koszovó és Szerbia tehet róla. Fotó: Qubit

Kiveszik az áramból az időt

A késés összesen 25 európai ország óráit, köztük a magyarországiakat is érinti.

photo_camera Kékkel az érintett országok

A fenti térképen kékkel jelölt kontinentális hálózat 2018 január közepétől 113 GWh (gigawatt-óra) energiát veszített, mert a koszovói fogyasztást Szerbia nem termelte vissza a rendszerbe – közölte az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (ENTSO-E) szóvivője. A 2008-ban kikiáltott függetlensége ellenére Koszovót máig saját déli tartományaként kezelő – ezért a közös elektromos hálózatról történő leválást is szabotáló – Szerbia miatt a betáplált és kivett mennyiség egyensúlyának megingása lecsökkentette a hálózat állandó alapfrekvenciáját.

A váltakozó áramú hálózatok egyik alaptörvénye, hogy ha a fogyasztási igény nagyobb, mint a termelés, akkor a frekvencia csökken; ha pedig kevés a fogyasztó, akkor nő. (Ennek az elektromosenergiát előállító generátorok működési sajátossága az oka.) A rendszer stabilitását a hálózati felügyeletet ellátó nagy elosztórendszerek biztosítják.

Az Európai Unióban a hálózati váltakozó áram szabványosított alapfrekvenciája 50 Hz, periódusideje pedig 0,02 másodperc. A valósi dejű hálózatifrekvencia-értéket mutató Swissgrid.com ezt úgy magyarázza, hogy az órák 50 oszcillációnként számolnak 1 másodpercet, ám ha a frekvencia nő, illetve csökken, a viszonyítási alap is megváltozik.

photo_camera A hálózat pillanatnyi frekcenciája a Swissgriden. Mint látható, épp nincs ki az 50 000

A szóban forgó, kijelzőjük alapján kvarcórának látszó időmérő szerkezetek viszont ehhez igazítva mérik az időt – vagyis a kvarckristályok saját rezgése helyett az elérhető elektromos hálózat minden pontján azonos frekvenciaérték a viszonyítási alap.

Magasabb értéknél az óra siet, alacsonyabbnál késik. Ezek az eltérések hétköznapi értelemben minimálisak ugyan, csakhogy a szerbek miatt a frekvencia január közepétől tartósan csökken néhány ezrelékkel, és így halmozódtak mára a századmásodpercek percekké.

Az ENTSO-E szerint a hiba elhárítása két lépcsőben történik: először meg kell szüntetni a frekcenciaeltérést, majd pótolni kell a hiányzó energiamennyiséget. A szervezet szerint mindez hetekig is eltarthat.