Térképre vitték a dark webet

2018.03.19. · TECH

Interaktív térképen ábrázolja a dark webet az amerikai hadsereg technológiai fejlesztését felügyelő DARPA kormányügynökségnek is beszállító Hyperion Gray szoftvercég. A térképen több mint 6600 weboldal és azok összeköttetései láthatók.

A dark web kapcsolati hálója
photo_camera A dark web kapcsolati hálója Fotó: Hyperion Gray

A fenti kép csak egy fotó a térképről, az interaktív verzióhoz a Hyperion Gray honlapjára kell kattintani.

A dark web oldalai a mindenki által ismert böngészőkkel nem nyílnak meg, azokhoz speciális szoftverek telepítése szükséges. A működtetésükhöz használt három legismertebb programot a Tor, az I2P és a Freenet szolgáltatja, ezek közül a legnagyobb forgalmat a Tor bonyolítja. Ezek a szolgáltatók a rajtuk keresztül áramló forgalmat titkosítják, így a felhasználók IP-címe nem, vagy csak más felhasználók IP-címeivel ömlesztve azonosítható. A titkosító program rendszerint a kuncsaftjaik által felkeresett weboldalak címét is elrejti.

A Hyperion Gray csak a Torral működtetett, idén januárban még épp éles oldalakra koncentrált. Azok közül is csak a hagymahéjszerűen (megosztásokon, chatprogramok vagy videómegosztó beágyazások segítségével) tovább bontható szájtok külső rétegeit kapargatták. Szerény becslésük szerint a teljes dark web nagyjából tizedét sikerült a térképen elhelyezniük ezzel a módszerrel.

Szex, drogok, fegyverek, na meg a...

Viszont már ebben a 10 százalékban is megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere. Virtuális valutaváltók és fegyverboltok mellett számos, a Google vagy Bing által nem mutatott pornóoldalt is lehet találni. A dark web népszerű a drogdílerek, a lopott személyi adatokkal házalók, illetve a feketepiaci kereskedők, például műkincsdílerek körében is.

Zűrös ügyletek a sötét oldalakon
photo_camera Guns 'n drugs 'n dark web Fotó: Hyperion Gray

A digitális szabadságharcosok menedéke

Bár nyomozós-helyszínelős tévésorozatok alapján azt hihetnénk, a dark web korántsem csak a gyerekpornóban utazó fegyverkereskedők gyűjtőhelye. Van, akinek egészen más okból van szüksége a nagyobb védelemre: az észak-koreaihoz hasonló totalitárius diktatúrákban vagy a putyini típusú alattomosabban elnyomó rendszerekben a dark web nyújtotta névtelenség biztonságot nyújthat például a szabadságharcos politikai aktivistáknak. Alejandro Caceres, a Hyperion Gray társalapítója szerint „a Tor narratívája értelmében a technológiájuk segít megőrizni a politikai szabadságot, valamint a magánélethez való jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát”.

Az újságíróknak a jóval demokratikusabb országokban is jól jöhet, a dark web ugyanis lényegesen hatékonyabban biztosítja a nagyobb gazdasági vagy politikai botrányokat kirobbantó források anonimitását, mint ha a világháló átláthatóbb rétegein keresztül történne az információátadás. Nem véletlenül van dark webes jelenléte a Forbestól kezdve a Vice-on át a Guardianig minden valamirevaló angolszász médiumnak.

WikiLeaks és feketepiac a dark weben
photo_camera WikiLeaks és feketepiac a dark weben Fotó: Hyperion Gray