Rossi, Woods, Federer: legendák, akiket egyszerűen nem engednek visszavonulni

2018.03.20. · gazdaság

Valentino Rossi a dobogón végzett a hétvégi katari MotoGP-futamon, ami egyben az idénynyitó is volt. A hétszeres világbajnok ennél többre vágyik, holott más 39 évesen annak is örülne, ha még motorra tudna ülni profi futamon. A sportolók 35 felett gyakran már a karrier utáni életen gondolkodnak, de mindig vannak kivételek: a BSN Rossi mellett Tiger Woods és Roger Federer példáját hozza fel, ők ugyanis mindhárman akkora sztárok, hogy részben üzleti megfontolásból egyszerűen nem engedik őket visszavonulni.

Valentino Rossi
photo_camera Valentino Rossi Fotó: KARIM JAAFAR/AFP

Rossi egy ideig még biztosan nem fog visszavonulni, ez pedig nem csak a rajongóknak, hanem a reklámozóknak is jó hír. Jelenleg a jelek szerint mellette csak Woods és Federer akkora sztár a saját sportágában, hogy az már üzletileg is érzékelhető. A gyártók, versenyszervezők, reklámozók és a tévétársaságok ugyanis gyakran ezeknek a sportolóknak a részvételéhez kötik, hogy mennyire nyitják ki a pénztárcájukat. Ők ugyanis már nem csak sztárok, hanem ikonok, példaképek, a sporton kívül is önálló életet élnek.

Rossi nélkül az egész motorsport is kevesebbet érne

De miért annyira értékesek ezek a sportolók, hogy nem lehet őket hagyni visszavonulni? Tiger Woods például hónapokig sérülés miatt nem versenyezhetett, majd a múlt héten egy floridai tornán tért vissza, és rögtön megduplázódott a verseny tévés nézettsége, a helyszínen pedig 50 százalékkal többen drukkoltak. És nyugodtan elhihetjük, hogy csak azért, hogy Woodst láthassák versenyezni.

Federer a közelmúltban szerezte vissza a világelsőséget, a wimbledoni tenisztorna szervezői pedig máris dörzsölik a markukat, hiszen ez a szponzorok érdeklődését is felcsigázta. Közben a motorsportban a BT Sport tévétársaság nemrég újította meg három évre a szerződését potom 100 millió fontért, amiben nem elhanyagolható szerepe volt Rossi szerződéshosszabbításának. Vagyis a MotoGP fejesei is tisztában vannak azzal, hogy a sportág az olasz legenda nélkül sokkal kevesebbet érne, így valószínűleg nem csak Rossi gyártója, a Yamaha vetette be magát a hosszabbítás érdekében.

Tiger Woods
photo_camera Tiger Woods Fotó: Michael Reaves/AFP

A három példaként említett sportoló mindegyike kifejezetten idősnek számít a sport világában. Federer 36 éves, Rossi februárban múlt 39, Woods pedig már 42. Azonban amíg nem lép a helyükre hozzájuk hasonló kaliberű ikon, és élvezik a sportot, addig nem lehet őket nyugdíjazni, hiszen az egész üzlet is abban érdekelt, hogy ilyen karakterek maradjanak a sportban.

Szép fizetés jár a nyugdíjas korral

Persze a fentiekkel az érintettek is tisztában vannak, épp ezért meg is kérik az árát a szereplésüknek. Rossi például évi potom 10 millió dollárért írt alá új szerződést, ezzel a világbajnok Marc Marquez mögött a második legjobban kereső a MotoGP-ben. Persze ahogy az a hasonló sztároknál lenni szokott, a „fizetés” mellé jönnek még a szponzori pénzek, melyek az olasz esetében megduplázzák az összeget a Forbes becslései szerint. Rossi nevével olyan világcégek reklámoznak, mint a Monster Energy, az Oakley vagy a Bridgestone, valamint természetesen a Yamaha, melynek nyergében versenyez.

Szintén a Forbes készítette el 2015-ben az előző tíz év legjobban fizetett sportolóinak listáját, ezen minden jövedelmet figyelembe vettek. A rangsorban Rossi a tizennegyedik lett, összesen 275 millió dollárt motorozott össze tíz év alatt. A legjobban a 2008-09-es szezonja sikerült, akkor 35 millió jött össze. Ugyanezen a listán egyébként Federer a hatodik 455 milliós összes jövedelemmel: neki a 2013-as év volt a csúcs 71,5 millióval, míg Woods az első helyre szárnyalt 845 millió dollárjával – az ő rekordja egy év alatt 115 millió dollár volt.

Az utóbbi évtized legjobban kereső sportolói 2005-2015 (millió dollár)
photo_camera Az utóbbi évtized legjobban kereső sportolói 2005-2015 (millió dollár) Forrás: Forbes, Sportérték

És hogy ne csak a régmúltat emlegessük fel: a 2017-es jövedelmi listán Federer 64 millió dollárral a negyedik, míg Woods sérülései ellenére is összeszedett 37,1 milliót, ami a tizenhetedik helyre volt elég a Forbes-listán.

Roger Federer
photo_camera Roger Federer Fotó: MATTHEW STOCKMAN/AFP

A három példaként felhozott sportolóban a közös pontok mellett vannak különbségek is. Rossi például, ahogy említettük, nem csekély fizetést kap a csapatától, Woods és Federer mögött viszont nincs ilyen csapat. Ők elsősorban a pénzdíjakból és a szponzoroktól szerezték vagyonukat. Európai szemmel bármennyire is hihetetlen, Tiger Woods golfozóként akkora sztár volt karrierje csúcsán a 2000-es évek végén, hogy csak a szponzori pénzekből évi 100 millió dollár jött össze neki, és olyan óriáscégek reklámoztak vele, mint az American Express, az AT&T vagy a Gillette. Aztán a legtöbb cég egy 2009-es autóbaleset után hirtelen elpártolt tőle, a Nike viszont még 2015-ben is évi 20 millió dollárt fizetett neki.