Elpusztult a utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú

2018.03.21. · majom

A 45 éves Sudant a kenyai Ol Pejeta természetvédelmi területen kellett elaltatni, miután az utóbbi időben – korából adódóan – egyre komolyabb csont- és izomfájdalmai voltak, amelyeket az állatorvosok szerint már nem lehetett enyhíteni. „Vasárnap reggel már nem tudott lábra állni. A bal hátsó lába teljesen megadta magát, nem bírta már el a saját súlyát” – mondta a Reutersnek az altatást végző Stephen Ngulu.

Az északi szélesszájú orsszarvúk utolsó hímpéldánya korábban a cseh Dvůr Králové állatkertjében élt, mielőtt a faj utolsó két képiselőjével, a Najin nevű 27 éves lányával és 17 éves nőstény unokájával, Fatuval együtt a Nairobihoz közeli területre szállították.

link Forrás

Miután nem sikerült Sudant rávenni a párzásra, a kenyaiak regisztrálták a legnépszerűbb mobilos társkeresőre, a Tinderre, hogy a felhasználók segítségével hajthassanak végre egy 9 millió dolláros megtermékenyítési eljárást. Az Ol Pejeta dolgozói hétfőn begyűjtötték Sudan genetikai anyagát, amellyel később in vitro megtermékenyítés útján maradhat fenn a faj. Ehhez Sudan spermájára, Najin és Fatu petesejtjeire, valamint az északi rokonaikkal ellentétben több mint húszezer egyeddel rendelkező déli szélesszájú orrszarvúk nőstényeire lesz szükség – utóbbiakra a béranya szerep vár.

Az egykor Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élő faj a szarva miatti orvvadászat következtében került a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába – a szarvakat kilónként 50 000 dollárért is el tudták adni, így többet értek, mint az arany.

Míg az 1970-es években körülbelül 500, addig a kétezres években már csak 30 egyede élt a vadonban. Az utolsó vadon élő egyedet 2008-ban lőtték ki, 2015-ben pedig már fogságban is csak öten voltak.