12 millió forintot nyert a 16 éves magyar FIFA-bajnok – az esportfesztiválról jelentjük

2018.03.27. · TECH

A hétvégén megtartották a V4 Future Sports Festival nevű állami esportfesztivált, ahol összesen egymillió eurót osztottak szét videojátékosok között. A játékok nagydöntőire általában megtelt a BOK Csarnok nagyjából 1500 nézőt befogadni képes fő helyszíne, de a vasárnapi összkép alapján a többi verseny jó esetben is félházat vonzott. Eközben a hét nyelven (angol, magyar, lengyel, cseh, szlovák, román és orosz) elérhető streameken tízezrek követték az esportmeccseket, és a csarnok területén is igazi tömeg volt.

Megkérdezettjeink szerint klasszikus többnapos program volt a fesztivál, ahol két szurkolás között ki lehetett próbálni egy csomó érdekes videojátékot (a kazettás retrókonzoloktól a szupertitkos fülkébe zárt Far Cry 5-ig és különböző VR-élményekig), fontos döntéseket lehetett hozni a megszokott foodtruck-felhozatalt végigjárva, de a katonai akadálypálya leküzdése után még a honvédség toborzó standjánál is elcsábulhattak a kilátogatók.

link Forrás

Azt sem lehet felróni a szervezőknek, hogy ne próbáltak volna meg igazodni a nézői igényekhez: olyan népszerű Youtube-csatorna gazdái sztárvendégeskedtek, mint a Pamkutya, a TheVR vagy Beniipowa, de a szürrealizmust csúcsra járatva még egy Tibiatya–Trollfoci FIFA-meccset is láthatott a közönség, a Tomorrowlandet is megjárt, R3HAB nevű holland DJ pedig jó húsz percbe sűrített egy egész estés drop-adagot pár száz ember előtt.

„Én hétköznap nem tudok játszani, mert akkor iskola van, és tanulni kell” – mondta a Qubitnek Szirtesi Gábor, vagyis Gabinho, a FIFA18 verseny 16 éves magyar győztese, aki a játék hétvégi gyakorló módjával készült fel a bajnokságra, ahonnan 40 ezer eurót, vagyis 12 millió forintot vihetett haza. Clash Royale-ban a lengyel Wrobelek győzött, a League of Legends V4-es bajnoka a cseh eSuba csapata lett 150 ezer eurós nyereménnyel, a CS:GO-versenyért járó 200 ezer eurót pedig a német bázisú, nemzetközi Mousesports zsebelte be.

A CS:GO vasárnapi döntője
photo_camera A CS:GO vasárnapi döntője Fotó: MTI / Mónus Márton

A FaZe magyar származású CS-játékosa, GuardiaN szerint ahhoz képest nagyon kitettek magukért a szervezők, hogy milyen rövid idő alatt kellett összehozni a fesztivált (a kétmilliárdos bejelentéstől a nyitónapig kicsivel több mint négy hónap telt el), de azért lenne még mit javítani, a gépek és az asztalok például nem nyűgözték le a profi rendezvényekhez szokott játékost, de szerinte az esemény reklámozásán is lehetett volna még tolni egy kicsit, és akkor a meccsek közönsége is nagyobb lett volna. „Remélem, sokat tanulnak majd ebből, és tovább fejlődnek, mert Közép-Európának szüksége van rá, mert eddig csak az IEM Katowice volt nekünk a régióban, semmi más”.

A rendezvényt nyitó konferencián készült videónkat itt lehet megnézni:

link Forrás

A magyar esport helyzetéről ebben a cikkben írtunk:

link Forrás

És ellátogattunk már a Honvéd akadémiájára is, ahol a jövő magyar esportbajnokait képzik:

link Forrás