Épp most zajlik az egyik legnagyobb és legunalmasabb kibertámadás, amit amerikai nagyváros ellen elkövettek

2018.03.29. · TECH

Egész héten elérhetetlen volt az az internetes oldal, ahonnan az atlantai repülőtér parkolójában kiállított számlát lehet letölteni (későbbi költségelszámolás céljából) – panaszolta az Atlantic szerzője szerdán.

A jelenség oka, hogy a múlt héten zsarolóvírust küldtek a 450 ezres város, Atlanta önkormányzati számítógépes rendszereire. A SamSam nevű hekkercsoport 51 ezer dollárt (kb. 13 millió forintot) követel bitcoinban. Hogy a város leállítsa a rendszereit túszul ejtő vírus terjedését, több online szolgáltatását felfüggesztette, így például blokkolták a repülőtéri wifit, és úgy tűnik, a parkolási rendszert is.

A városvezetés sok alkalmazottját arra utasította, hogy kapcsolja ki, illetve húzza ki számítógépét, úgyhogy amíg a vezetők úgy nem döntenek, hogy kifizetik a szerény váltságdíjat vagy leszámolnak a vírussal, az önkormányzati cégek dolgozói kénytelenek kézzel elvégezni a papírmunkát.

Keisha Lance Bottoms polgármester biztosította a város lakóit, hogy az alapellátás és a város biztonságát érintő szolgáltatások, mint például a vízhálózat és a rendőrség, továbbra is működnek, hozzátéve, hogy a támadás „nagy kellemetlenséget” okoz a városnak.

Keisha Lance Bottoms polgármester egy februári filmbemutatón
photo_camera Keisha Lance Bottoms polgármester egy februári filmbemutatón Fotó: Marcus Ingram/AFP

Ilyen unalmas is tud lenni, ha rést ütnek az információk biztonságát garantáló online rendszereken. Amikor nem személyes információkat lopnak el, mint tavaly novemberben az Ubernél, akkor a mindennapi életet teszik dühítővé jelentéktelennek tűnő, de mégis fontos apróságokkal – állapította meg az Atlantic szerzője.

Érdemes félni

Napjainkban a civilizáció egy csomó törékeny számítógépes rendszer kapcsolatán alapul. A gyenge lábakon álló hálózat gyakran összeomlik vagy megtámadják, ilyenkor a káosz annyira állandósul, hogy már számítunk az ilyesmire, majdnem hogy természetesnek érezzük.

Néhány évvel ezelőtt még nem volt így – írta a korábban internetes üzleti szolgáltatások készítésével foglalkozó szerző –, a cégek komolyabban vették adatbázisaik informatikai biztonságát, holott akkor még jóval kevesebben használtak online rendszereket. Azóta azonban mintha kiüresedett volna a kifejezés, hogy egy informatikai rendszer, mondjuk egy gázszolgáltatóé vagy egy repülőtéré „kiemelten fontos”. Az atlantaihoz hasonló zsarolóakciók rutinszerűvé váltak, csak a SamSam már több mint 1 millió dollár váltságdíjat csikart ki idén (így érthetőbb, miért ilyen szerény a követelésük Atlanta felé).

A félkész, biztonsági résektől hemzsegő webes rendszerek sokasága pedig annyira leszállította az elvárásokat, hogy már senki meg sem lepődik, ha napokig nem tudja használni ezeket. Ahogy egyre több infrastrukturális szolgáltatás válik interneten elérhetővé, az okosvárosok divatjáról nem is beszélve, a nagyvárosoknak és lakóiknak igenis érdemes odafigyelniük az atlantai kibertámadás történetére. Sőt, meg is ijedhetnek akár, még akkor is, ha a történteket senki nem kezeli infrastrukturális katasztófaként, csupán „nagy kellemetlenségként”, amivel együtt kell élnünk az internet korában.