Több száz nő perelheti a Goldman Sachsot diszkrimináció miatt

2018.04.03. · gazdaság

Több száz nő bíróságon szerezhet érvényt igazának a világ egyik legnagyobb befektetési bankjával, a Goldman Sachsszal szemben. A Wall Street-i központú nemzetközi pénzügyi óriásról ugyanis egy manhattani bíró bizonyítottnak látta, hogy nemi alapon különbözteti meg az alkalmazottait. A női felsővezetők a férfi menedzserek fizetésének bizonyíthatóan legfeljebb a négyötödét viszik haza, miközben amúgy is lényegesen kevesebb női vezető van a cégnél. A nőknek hosszabb ideig kell dolgozniuk egy kinevezésért és általában nincs esélyük olyan magas pozícióba jutni, mint a férfiaknak.

A befektetési bank diszkriminatív gyakorlatát először 8 éve kifogásolta két alkalmazottjuk. Bár egy ideig úgy tűnt, hogy a cégnek nem kell csoportos pertől tartania, a cég női bankárai most mégis zöld utat kaptak arra, hogy közösen lépjenek fel a jogaik védelmében.

A Goldman Sachs New York-i irodaháza
photo_camera A Goldman Sachs New York-i irodaháza Fotó: Flickr

A bírói döntés már csak azért is érzékenyen érintheti a nemzetközi pénzügyi céget, mert a Goldman Sachs az elsők között reagált arra a brit döntésre, hogy a szigetországi vállalatoknak kötelező lesz közzétenniük, mennyivel fizetnek kevesebbet a nőknek. Vállalták, hogy 2023-ig a felsővezetői székek 30 százalékába nőket neveznek majd ki. Legalábbis a brit leányvállalatuknál. Azt ugyanakkor nem ismerték el, hogy a náluk dolgozó női bankárok, akármelyik pozícióban is kevesebbet keresnének, mint a férfiak.

Nem a Goldman Sachs az egyetlen amerikai cég, amelynek mostanában kell felelnie a nőket hátrányosan érintő vállalati gyakorlata miatt. Az Uber nemrég egyezett ki a céget perelő alkalmazottaival egy 10 millió dolláros kárpótlásban. A fuvarmegosztót 420 mérnök alkalmazottja perelte diszkriminatív gyakorlata miatt. A céget megszorongató beadvány szerint a San Franciscó-i fuvarmegosztó nemcsak a nőket, a feketéket is alulfizette. Az előléptetések során pedig a jelek szerint a fehér vagy ázsiai férfiakat részesítették előnyben.

A nők Wall Street-i diszkriminációja kapcsán korábbi cikkünket itt olvashatják:

link Forrás