IMF: lassul a magyar gazdaság, bár az előrejelzettnél jobbak a kilátásai

2018.04.18. · gazdaság

A tavalyi 2,4 százalék után idén 2,7 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra taksálja a magyarországi inflációt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági kilátások 2018 április című tanulmánya. A valutaalap szakértői a fogyasztói árak emelkedésének idei évi mértékét 0,5 százalékponttal csökkentették, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal emelték a novemberben közölt előrejelzésükhez képest. Az elemzők a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékén is csökkentettek.

A prognózis szerint a tavalyi 4 százalékos után idén 3,8 százalékos növekedés várható a magyar gazdaságban. Az IMF elemzői szerint jövőre még tovább, 3 százalékosra lassul a magyar gazdaság bővülési üteme.

photo_camera Fotó: Qubit

A legfrissebb Világgazdasági kilátások (World Economy Outlook, WEO) szerzői az infláció mértékét az idei évre 2,5 százalékosra teszik – tavaly októberben ezt még 3,2 százalékosnak jelezték előre. 2019-ben azonban megugorhat ez a mérőszám: 3,3 százalékra kúszhat fel a drágulás, de így is elmaradhat a 4 százalékos toleranciahatártól.

A 300 oldalas kiadványból az is kiderül, hogy a magyar ipari termelésben 1995 óta nem nőtt a szolgáltatások hozzáadott értéke, sőt reálértékben még csökkent is.

photo_camera Fotó: IMF WEO 2018

Magyarország költségvetési folyamatainak értékeléséről az alábbi cikkünkben írtunk korábban:

link Forrás