Finnország a legboldogabb ország, de a finneket ez nem teszi boldoggá

2018.05.15. · tudomány

Finnország a világ legboldogabb országa az ENSZ friss, márciusban kiadott rangsorában (ahol Magyarország a válság óta több helyet javítva a 69.). A boldog finnek azonban nem örülnek annyira ennek a hírnek, megkérdőjelezik a tanulmány módszertanát és következtetéseit, és a finn társadalom visszásságait emlegetik. Hogy miért?

Miközben Finnországot külföldön agyondicsérik a haladó munkaszervezésnek, az oktatásnak és a családbarát környezetnek köszönhetően, odahaza távolságtartással fogadják a hasonló tirádákat – írja a Quartz. Risto Penttilä egykori parlamenti képviselő például így fogalmazott, miután a Világgazdsági Fórum rangsorában 2014-ben Finnország lett az Európai Unió legversenyképesebb országa: „ha Finnország a legjobb, amit az EU nyújtani tud, mindannyian elkezdhetünk aggódni”.

A Scientific American blogján a napokban Frank Martela, jóllétkutatással foglalkozó finn filozófus fejtette ki, miért érzékelik a finnek egész másképp a saját boldogságukat, mint az őket sztároló világ. Az ENSZ boldogság-rangsorait a Gallup felmérései előzik meg, ezekben a válaszadóknak saját életüket kellett értékelniük 0-tól 10-ig terjedő skálán. Míg a 2018-as lista végén álló Burundinál az átlag 2,905 lett, az amerikaiaknál 6,886, a finneknél 7,632. (Magyaroknál: 5,620.)

A válaszadókat nem kérdezték, hogy miért pontozták le vagy fel az életüket, a rangsort szerkesztő közgazdászok azonban meghatározták a nemzeti boldogságot befolyásoló tényezőket: ide tartozik az egy főre jutó GDP, a várható egészséges élettartam, a korrupció hiánya és a szociális háló. Ezek alapján a skandináv országok rendre a top 10-ben végeznek.

Finnország. Visszafogott boldogság.
photo_camera Finnország. Visszafogott boldogság. Fotó: Pixabay

A felsorolt faktorok ugyan támogatják a kiszámítható életet, de a stabilitás nem ugyanaz, mint a boldogság. Martela szerint ha azt kérdezték volna a felmérésben, hogy milyen gyakran élnek meg pozitív érzelmeket és élményeket (ahelyett, hogy mennyire elégedettek az életükkel), a finnek a lista alján kullognának. A Gallup „Globális Érzelem Jelentésében” – igen, van ilyen! – tipikusan a latin-amerikai országok állnak jól, míg Finnország csak a 36., ami nem is csoda, mert a finnek kevésbé hajlamosak kimutatni érzelmeiket.

Még tovább bonyolódik a kép, ha a depresszió gyakoriságát vizsgáljuk, és kiderül, hogy ebben a tekintetben a nyugati országok közül az Egyesült Államok után Finnország a második. Tehát furcsa módon egy ország egyszerre tündökölhet a nemzeti boldogságot és a lelki betegségeket számon tartó rangsorokban. Ha pedig a boldogságot onnan közelítjük meg, hogy van-e értelme az egyén életének, olyan afrikai országok vezetnek, mint Togo vagy Szenegál, ami a vallásossággal függhet össze: a materialista Nyugaton élők kevésbé érzik úgy, hogy életüknek van valamiféle magasabb értelme.

A boldogságot tehát sokféle tényező határozza meg, és egyénenként is változhat, hogy ki, mitől érzi magát boldognak. Ugyanaz az ország vagy ember elégedettnek találtathat az egyik felmérésben, boldogtalannak egy másikban. Talán nem is érdemes a boldogságot külön vizsgálni, csak ezeket a változókat, valamint azt, hogy az egyes államok mennyire segítik elő, hogy polgáraik hozzáférjenek azokhoz – veti fel a filozófus.

A finnek boldogsága

A finnek tehát óvatosan viszonyulnak saját boldogságukhoz, nem mutatják ki pozitív érzelmeiket, aminek van egy hasznos hozadéka Martela szerint. Saját magunk összehasonlítása másokkal fontos szerepet játszik az elégedettségben, sőt ahogy Mark Twain mondta, a hasonlítgatás az öröm halála, és az aforizma igazát egy kutatás is alátámasztja. Azzal, hogy a finnek nem mutatják, pláne nem túlozzák el saját boldogságukat, realisztikusabb összehasonlításokhoz segítik egymást – írja a filozófus.

„Ha a boldogságot a pozitív érzelmek gyakorisága jelenti (függetlenül attól, hogy kimutatjuk-e őket), Finnország nem a legboldogabb ország. Ha a boldogság a depresszió hiánya, Finnország akkor sem a legboldogabb ország – írja Martela. – Ám ha a boldogság a csendes megelégedés a saját életünkkel, akkor Finnország más északi államokkal együtt valószínűleg a legjobb hely, ahol élni lehet. Ha a magad csendes, visszafogott módján szeretnél boldog lenni, isten hozott Finnországban!”