Jön az ablak, ami tévé, ami napelem

2018.05.15. · TECH

A jövő az okosablaké, amin nemcsak kinézhetünk, hanem nézhetjük is – ugyanis amellett, hogy energiát termel, még tévézésre is alkalmas. A sokoldalú ablakra még néhány évet várni kell, de a 19. században felfedezett perovszkittal készülő napelemek ugrásszerű fejlődése előbb-utóbb eljut odáig, hogy a szélvédőtől kezdve a hálószoba ablakáig mindenből lehet kijelző.

A televízióként is használható üvegfelületeket egy új technológiának, az organikus félvezetők alkalmazásának köszönhetjük majd, már ha egyszer megvalósul. A kutatók most elsősorban az így készült napelemek hatékonyságának fokozásán dolgoznak: az Európai Unió GotSolar programjában az úgynevezett tandem technológiát alkalmazzák, amelynek során a hagyományos, szilícium alapú technológia mellett perovszkitot is alkalmaznak - ez ugyanis nem csupán egy oxidásvány, hanem egy kristályszerkezet neve is.

Az a csodálatos perovszkit

A perovszkit nevű, 1839 óta ismert anyagot a német ásványkutató, Gustav Rose fedezte fel az Urál hegységben, nevét pedig egy orosz mineralógusról, Lev Alekszejevics Perovszkijról kapta, mint ahogy róla nevezték el a perovszkit nevű struktúrát is, amit Victor Goldschmidt írt le először 1926-ban. Ez a sűrű kristályszerkezet a XIIA2+VIB4+X22–3 általános képlettel írható le, természetes formában kalcium-titanátként fordul elő. A legsűrűbben alkalmazott anyag a napelemben, de mivel a metil-ammónium ólom trihalogenid (CH3NH3PbX3) ólmot is tartalmaz, sokan a nehézfém egészség- és környezetkárosító hatásaitól tartanak, így más megoldásokkal is kísérleteznek.

A kutatók azt remélik, hogy a technika ablakokon történő alkalmazásával további funkciókkal gazdagodhatnak az eddig szomorúan egysíkúan használható ablakok: 2017-ben a kutatók már kifejlesztettek egy olyan ablakot, amely amellett, hogy áramot termel, besötétedik, ha a hőmérséklete eléri a 60 fokot, amikor pedig lemegy a Nap, az üveg ismét átlátszóvá válik. További előnye a technikának, hogy ötödannyiba kerülnek az így előállított napelemek, mint hagyományos társaik, így sokan úgy vélik, hogy nemsokára akár teljes egészében ki fogják szorítani a piacról a szilíciumos technológiát.

Néhány hónap alatt megtermeli, ami az elődeinek évekbe telt

Ezek már önmagukban is jó hírek: az új megoldások olyan helyeken is lehetővé teszik majd a napenergia felhasználását, ahol erre eddig nem volt lehetőség, ráadásul zöldebb is, mint a hagyományos napelemgyártás: egy-egy régebbi panelnek akár évekre is szüksége lehetett ahhoz, hogy megtermelje azt az energiamennyiséget, amennyi az előállításához kellett, a perovszkitos napelemnek ehhez mindössze néhány hónapra lesz szüksége.

Az organikus félvezetők nemcsak energiát tudnak előállítani a fényből, hanem maguk is alkalmasak a fénykibocsátásra – így a technika fejlődésével akár az is valóra válhat, hogy a lakások, házak, irodák ablakai egyúttal monitorként is funkcionálnak. Az ezzel a technikával működő televíziók 2018 nagy slágerének számítottak – igaz, még meglehetősen drágák, így elképzelhető, hogy néhány éven belül tényleg full HD-ben tudunk kinézni az ablakon – addig is marad a hétköznapi valóság.