Ipari fakitermelés veszélyeztetheti Afrika egyik legjelentősebb vadvilágának otthonát

2018.05.18. · tudomány

A Tanzániai Erdészeti Szolgálat 2018. április 25-én írta ki a 2,6 millió fa értékesítéséről szóló pályázatot, amelynek sikeressége esetén közel 1436 négyzetkilométernyi területen ipari mértékű fakitermelés várható. A pályázat célja a Stiegler's Gorge nevű vízerőmű megépítése, amihez vízzel kell elárasztani a helyszínt. A kijelölt terület a Selous Vadrezervátumban található, amely 1982 óta világörökségi helyszín, illetve mind az UNESCO, mind a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a rezervátum legfontosabb természeti értékeit hordozza magában. A pályázat május 16-án zárult le.

Az 1922-ben létrehozott vadrezervátum körülbelül 400 állatfajnak ad otthont, az érintett terület pedig többek közt az elefánt, a víziló, az afrikai vadkutya, valamint a súlyosan veszélyeztetett, 2015-ben 5000 körüli populációsra becsült keskenyszájú orrszarvúk élőhelye.

Keskenyszájú orrszarvú
photo_camera Keskenyszájú orrszarvú Fotó: Wikimedia Commons

A projektet a tanzániai kormány annak ellenére támogatta az utóbbi években, hogy komoly aggályok övezték mind környezeti, mind társadalmi hatásait tekintve, ráadásul egyértelműen törvénybe ütközik: a tervezés során ugyanis nem készült környezeti hatástanulmány, pedig ezt vízerőművek esetén az ország törvényei is előírják.

Anthony Field, a WWF nemzetközi kampánymenedzsere elmondta: „A pályázat közvetlen fenyegetést jelent a Selous Vadrezervátum élővilága és a környéken élő lakosok számára - egy olyan területről van szó, amely rendkívüli ökológiai és gazdasági jelentőséggel bír. A WWF sürgeti Tanzánia kormányát, hogy készíttessen stratégiai környezeti hatástanulmányt, mielőtt megkezdődnének a fakitermelési munkálatok. A kormánynak a vízerőművön túl figyelembe kell vennie alternatív, kevésbé káros lehetőségeket is az energiatermelésre”.

Elefántok vonulnak a Selous Vadrezervátumban
photo_camera Elefántok vonulnak a Selous Vadrezervátumban Fotó: Frédéric Soreau/Photononstop

Az IUCN „végzetesen hibásnak" ítélte meg a projektet ökológiai hatása miatt, és arra szólította fel a kormányt, hogy végleg hagyjanak fel a tervezésével. Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay is aggodalmát fejezte ki: állítása szerint ezáltal visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek a Selous Vadrezervátumban.