Hatvan éve ugyanaz a három gigacég vezeti a Fortune 500-as listáját

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A lista 1955-ös megalapítása óta a Walmart, az Exxon Mobil és a General Motors versengenek egymással az első helyért, miközben a lista összetétele folyton változik – 1998-ban például az IBM-nek volt a legnagyobb bevétele a techcégek között, mostanra az első harmincba sem fért be, mutat rá a Quartz. 

Ezen a vonalon az Amazon és az Apple 2018-ban a két legerősebb versenyző, 1998-ban viszont még csak nem is szerepeltek a listán, ez utóbbi még 2008-ban sem fért be a száz legnagyobb bevétellel rendelkező cég közé, idén viszont a negyedik, ezzel első a techcégek között. Az Amazon első alkalommal szerepel az első tízben, idén a nyolcadik helyen végzett.

Idén zsinórban a hatodik alkalommal ismét a Walmart vezeti a listát.

Scott DeCarlo, a Fortune 500 elemzője szerint az idei év egyik legnagyobb nyertese a Tesla volt: 123 helyet javított a listán, míg a legnagyobb zuhanást pedig a Xerox élte át, a cég a 129. helyről csúszott le a 291.-re. Nagyot bukott a General Motors is: annak ellenére, hogy a lista indulása óta szerepel az ötszáz cég között, és egészen 1973-ig folyamatosan az első helyen végzett, idén csak a top 10 végére fért be.