Kisebb vagyont tehet zsebre Fucsovics, ha ma legyőzi Edmundot

2018.05.31. · gazdaság

Rafael Nadal lehet a tenisztörténelem harmadik játékosa, aki átlépi a 100 millió dolláros álomhatárt. A spanyol játékosnak ehhez nem kell mást tennie mint megnyernie a Roland Garrost. Az első lépést már meg is tette a címvédő, amikor 3-0-ra legyőzte az olasz Bolellit. A magyar versenyzők számára felemásan kezdődött az év második Grand Slam-tornája, amelynek összdíjazása több mint 39 millió euró. Babos Tímea az első körben búcsúzott egyesben, amíg Fucsovics Márton a kanadai Vasek Pospisilen lépett túl 3-0-val.

A Roland Garros, a francia nemzetközi teniszbajnokság összdíjazás idén meghaladja a 39 millió eurót (több mint 12,3 milliárd forint), ami rekordnak számít a torna történetében. Ez közel 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 2017-ben a négy Grand Slam-torna közül (Australian Open - Melbourne, Roland Garros - Párizs, Wimbledon - London, US Open - New York) az amerikai torna összdíjazása volt a legmagasabb, több mint 50 millió amerikai dollár, azaz több mint 13 milliárd forinttal.

Az összehasonlítást némileg megnehezíti, hogy a négy torna díjazása nem azonos pénznemben történik (ausztrál dollár, euró, angol font és amerikai dollár), de ha az amerikai dollár elmúlt éves átlagértékével számolunk, akkor – mint az a fenti ábrán is látható – jól kirajzolódik a különbség. A mostani torna összdíjazása nagyjából 3 millió dollárral haladja meg az év eleji ausztrál tornáét, és a Roland Garros idei növekedésének köszönhetően eléri a 2016-os US Open szintjét.

Mint azt a Grand Slam-tornákon már megszokhattuk, a férfi és a női versenyzők ugyanakkora pénzdíjban részesülnek. Mindegyik nem győztese idén 100 ezer euróval kap többet, mint tavaly, a győzelemért járó díj 700 millió forint. Arányaiban a legnagyobb növekedést a pénzdíj tekintetében a selejtező második körében búcsúzók kapják: itt több mint 22%-kal növekedett a díj. Ha valaki feljut a selejtezőkörből a főtáblára, már garantáltan 40 ezer euróban részesül, ami nagyjából 12,5 millió forint (Babos Tímea és Fucsovics Márton is a főtáblán kezdett).

Fucsovics, aki ma a britek legjobbjával, a 16. kiemelt Kyle Edmunddal mérkőzik meg a legjobb 32 közé jutásért, a Pospisil elleni győzelmének köszönhetően legrosszabb esetben is már közel 85 ezer euróval távozhat, amíg Babos Tímea sem megy haza 50 ezer eurónál kevesebbel (figyelembe véve mindkét versenyzőnél a páros küzdelmek díjazását is).

Rafael Nadal lehet ugyanakkor a tenisztörténelem harmadik játékosa, aki a karrierje során kapott pénzdíjakat figyelembe véve átlépheti a 100 millió dolláros bevételt. Ehhez nem kell többet tennie a címvédő spanyolnak, mint megnyernie a tornát, amiért 2,2 millió eurót kaphat. A karrier-ranglista első helyezettje a svájci Roger Federer (116,2 millió euró), a második a szerb Novak Djokovic (110,47 millió euró); Nadal 98 millió euróval a harmadik.

A páros küzdelmeknél a Babos Tímea–Kristina Mladenovic kettős a Roland Garros első kiemeltje, és ha most is meg tudnák nyerni a tornát, ahogyan azt az Austral Open-en tették, fejenként 280 ezer euróval gazdagodnak. Az első fordulót már sikerrel vette a magyar-francia kettős. A pénzdíjak a párosoknál szolidabb mértékben nőttek, mint az egyeseknél, de az első körben búcsúzó páros is közel 3 és fél millió forinttal mehet haza. Ekkora összegben részesült Fucsovics és az olasz Marco Cecchinato is, mivel már az első körben búcsúztak a torna első helyén kiemelt Kubot–Melo lengyel-brazil páros elleni meccsen.

2017-ben a torna mérkőzéseit körülbelül 470 ezren nézték meg a helyszínen, és a televízió képernyői előtt is kiemelkedő nézettséget produkált a tavalyi francia torna. A 2017-es Francia nemzetközi teniszbajnokság küzdelmei több európai országban is rekordot döntöttek. Az Eurosport nézőszámai Dániában megduplázódtak, Spanyolországban 60 százalékkal, Németországban 20 százalékkal, Olaszországban 15 százalékkal nőttek. Csak Franciaországban több mint 30 milliónyian nézték a mérkőzéseket.

Facebookon is követed a Qubitot? Lájkold a Sportértéket is!