A több ezer éves, örök életűnek hitt fák is pusztulni kezdtek a klímaváltozás miatt

2018.06.12. · tudomány

Pusztulnak az afrikai szavanna magányos óriásai, a majomkenyérfák: az elmúlt tizenkét évben a tizenhárom legöregebb példány közül kilenc száradt ki részben vagy egészben, méghozzá nem valamiféle parazita vagy betegség miatt, hanem nagy valószínűséggel a klímaváltozás következtében.

Az elpusztult példányok közül négy valódi óriás volt: akadt olyan, amely a harmincméteres magasságot is elérte, a koruk pedig 1100 és 2500 év között mozgott. Egy román, dél-afrikai és amerikai tagokból álló kutatócsoport még 2005-ben kezdte el vizsgálni a majomkenyérfákat, eredetileg azzal a szándékkal, hogy feltérképezzék a kontinens legöregebb fáit, és rájöjjenek, hogy mitől nőhetnek ilyen hatalmasra. A kutatás 2017-es lezárásáig azonban azt vették észre, hogy a vizsgált példányok közül a legnagyobbak kipusztultak.

photo_camera Fotó: Wikimedia Commons

Pedig a faj példányai akár háromezer évig is elélnek. A kutatás vezetője, Adrian Patrut szerint a fák pusztulásáért a Dél-Afrikát sújtó klímaváltozás lehet a felelős: a majomkenyérfa túléli a tüzet is, de a mostanában beköszöntő hőséggel és aszályokkal már nem tud megküzdeni – annak ellenére, hogy a faj kifejezetten a szavannán uralkodó perzselő hőséghez alkalmazkodott.

A fapusztulással nem csak a növényvilág lett szegényebb: a majomkenyérfa madarak kedvelt fészkelőhelye, és az ember is sokféle célra alkalmazza. Van olyan példány Zimbabwében, amelynek az üregében akár negyvenen is elférnek, de volt, hogy boltot, börtönt vagy buszállomást rendeztek be bennük.

A majomkenyérfa – vagy baobab – saját külön ökoszisztémát teremt maga körül: magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsét a majmok és az emberek is fogyasztják, éjjel nyíló virágait pedig gyümölcsdenevérek porozzák be. Ha a fa pusztulni kezd, belülről rohad szét, amikor pedig teljesen elhal, hirtelen összedől, ezért is tartják mágikus fának.

A legidősebb, Zimbabwéban elpusztult fát Pankénak nevezték el, ez a kutatók becslése szerint 2500 évet élt meg, a legnagyobb példány, a Holboom Namíbiában élt – ez több mint harminc méteresre nőtt, mielőtt kiszáradt volna.