Kiszivárgott Musk körlevele: szabotázzsal gyanúsít egy teslás dolgozót

2018.06.19. · TECH

Sokat levelezget mostanában alkalmazottaival Elon Musk. Tegnap például körlevélben tájékoztatta őket arról, hogy egy újabb tűzeset miatt tovább tolódik a Tesla 3 modellek sorozatgyártása.

A tűz vasárnap éjjel ütött ki a karosszériafestő üzemben. Musk szerint egészen parányi malőr történt, amit néhány óra alatt orvosoltak. Más kérdés, hogy efféle malőr az utóbbi 3-4 évben már legalább négyszer történt a Tesla-gyárban. A baleset ezúttal is a karosszériafestő-sor munkáját akasztotta meg, ami annak fényében meglehetősen aggasztó, hogy alig pár napja járta be a világsajtót Mary McCormack hollywoodi színésznő videója arról, hogyan kapott spontán lángra a férje Teslája. A cég közleményben „rendkívüli módon szokatlan és egyedülálló jelenségnek” nevezte az esetet.

link Forrás

Elon Musk gyárában épp azelőtt ütött ki a tűz, hogy vasárnap este egy másik levél megírására adta volna a fejét. A meglehetősen hosszú, „aggasztó hírek” tárgyú levélben a Tesla-vezér gyakorlatilag szabotázzsal gyanúsítja kollégáit: szerinte legalább egy, de lehet, hogy több alkalmazott is ártó szándékkal furakodott a Tesla kollektívájába.

A paranoid hangvételű írás szerint a Musk által meg nem nevezett alkalmazott „álnevekkel bejelentkezve szándékosan megváltoztatta a gyártási operációs rendszer beállításait, és hatalmas mennyiségű, rendkívül érzékeny adatsort küldött el ismeretlen kívülállóknak”. Mint azt a cégénél dolgozó összes emberrel megosztotta, a Tesla-vezér arra gyanakszik, hogy a szabotőr bosszúból cselekedett így, mert nem kapott meg egy általa áhított előléptetést.

Elszállóban az indulatok a Tesla-manufaktúrában
photo_camera Elszállóban az indulatok a Tesla-gyárban Fotó: Jakob Haerter/hallo@jakob.me

Musk egyébként nemcsak a kicsinyes zsarolóktól fél. Mint levelében kifejtette, „intézmények hosszú sora kívánja a Tesla halálát. A már most is dollármilliókat sirató és a jövőben magukat még nagyobb veszteségekbe hajszoló Wall Street-i shortolók mellett, napenergia-hasznosítása és elektromos autói miatt a Tesla ellen vannak a világ leggazdagabb cégei, az olajtársaságok is. Ezek a cégek a pletykák szerint néha nemigen bánnak ellenfeleikkel kesztyűs kézzel.” Ha ez még mind nem lett volna elég meggyőző, a cégvezér azt is megpendíti, hogy az emissziós adataikat notóriusan csalással kozmetikázó versenytársak esetleg másképp is hajlamosak a turpisságokra.

Az email létezését több különböző részlegen dolgozó Tesla-alkalmazott megerősítette, a cég egyelőre nem reagált a CNBC által megszellőztetett esetre.

„Paranoiásokból lesznek a túlélők”

A vasárnapi tűzeset már csak azért is nagyon kínos, mert Musk közel fél éve kénytelen a modellt előjegyző mintegy félmillió megrendelőjének magyarázkodni a késlekedés okairól. Musk a tűzről szóló körlevelében azt írta, a „nehezen magyarázható furcsa incidens (...) akár véletlen is lehetett, de – mint Andy Grove-tól tudható – csak a paranoiásakból lesznek túlélők.”

Két éve, miközben egy SpaceX-rakéta az üzemanyaggal való feltöltése közben felrobbant, Musk ugyancsak szabotázsra gyanakodott. Nem sokkal később bebizonyosodott, hogy a balesetet nem árulás okozta.

A SpaceX-rakéták legemlékezetesebb felrobbanásait egyébként Elon Musk maga tette közzé a világhálón:

link Forrás