Elektromos agyi stimulációval előznék meg a bűncselekményeket

2018.07.03. · tudomány

Az egyén személyiségének kialakításában és a mélyebb érzések szabályozásában szerepet játszó prefrontális kéreg stimulálásával jelentősen le lehet csökkenteni az erőszakos tettek végrehajtásának szándékát, állítja az a tanulmány, amelyet a Journal of Neuroscience című folyóiratban tettek közzé a Pennsylvaniai Egyetem és a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói.

A transzkraniális egyenáramú stimuláció nevű technikával az erőszakos szándék csökkentése mellett azt a gondolatot is sikerült erősíteni az alanyok agyában, hogy a fizikai és a szexuális bántalmazás cselekedetei morálisan helytelenek. „Az ilyen összetett és alapvető kognitív és viselkedési elemek testen kívüli manipulálásának óriási társadalmi, erkölcsi és valószínűleg jogi következményei vannak” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Roy Hamilton neurológus.

Húsz perc, hetven százalék

Adrian Raine, a tanulmány pszichológus társszerzője szerint az erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatban soha nem hajtottak még végre ilyen kísérletet, de az eredmények alapján ideje lenne közegészségügyi szempontból is vizsgálni az erőszakot. „Csak egy húszperces beavatkozást csináltunk, és máris láttuk a hatását. Mi lenne több alkalom esetén? Mi lenne, ha egy hónapon keresztül hetente háromszor járna ilyenre valaki?” – tette fel a kérdést Raine.

A kísérletet 81 felnőttön hajtották végre, akiket két csoportra osztottak: az első csapat részesült a prefrontális kéreg húszperces stimulálásában, a placebocsoport tagjainak agyát pedig 30 másodpercig stimulálták alacsony áramerősséggel – a résztvevők nem tudták, melyik csoportba kerültek. A kísérlet végrehajtói ezután bemutattak nekik két esetet (egy fizikai és egy szexuális bántalmazás témájút), és arra kérték őket, hogy 0-tól 10-ig értékeljék először azt, hogy milyen valószínűséggel cselekedtek volna az elkövetőhöz hasonlóan, majd pedig azt, hogy mennyire érezték a jelenetet erkölcsileg helytelennek.

A valós kísérleti csoport résztvevőinél a placebósokhoz képest 47 százalékkal volt kisebb a fizikai, 70 százalékkal pedig a szexuális bántalmazásra való hajlam. Ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy egyszerű biológiai beavatkozásokkal is csökkenteni lehet az erőszakos viselkedést.

A társadalmi okok mellett a bűnözés biológiai okai is fontosak

„A bűncselekmények okainak megértésénél a társadalmi tényezőkre fektették a legnagyobb hangsúlyt, ami fontos is, de az agyi képalkotás és a genetikai kutatások megmutatták, hogy az erőszak varianciájának felét biológiai tényezőknek lehet tulajdonítani. Olyan ártalmatlan biológiai beavatkozásokat próbálunk kialakítani, amelyek a társadalom számára elfogadhatók, és a transzkraniális egyenáramú stimuláció minimális kockázattal jár. Ez nem frontális lobotómia. Sőt, épp az ellenkezőjét állítjuk: azt, hogy az agy frontális részének jobban kellene kapcsolódnia a többihez” – mondta Raine.

A módszer elterjedése ugyanakkor a kutatók szerint még odébb van, és bár az első tesztek sikeresek voltak, nem szeretnék eltúlozni a lehetséges hatásait. Raine szerint „ez nem egy csodafegyver, ami eltöröl minden agressziót és bűnözést, de talán lehetséges beavatkozási technika lehet azok számára, akik először követtek el bűncselekményt, hogy csökkentsük az újbóli elkövetés lehetőségét”.