Évtizedes kutatás: Tovább él, aki kávézik

2018.07.03. · tudomány

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) a félmillió, a projekt kezdetekor 38 és 73 év közötti brit önkéntes egészségügyi adatait 2006 óta monitorozó genetikai program, a UK Biobank adatait felhasználva vizsgálta meg, hogy mi igaz abból a hiedelemből, miszerint a fokozott kávéfogyasztás növeli a halálozási kockázatot.

Mint kiderült: semmi, sőt.

„Arra jutottunk, hogy 12 százalékkal kisebb volt a halálozási arány azon emberek között, akik naponta két-három csésze kávét ittak, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét” – mondta az NPR-nak a tanulmány egyik készítője, Erikka Loftfield. Az NCI kutatása az első, amely a koffeinre érzékenyek szokásait is vizsgálta, de még náluk is tapasztalható a hosszabb élettartam – a kutatásban az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávék is számítottak.

photo_camera Fotó: Showtime

Az 500 ezer vizsgált alany közel 78 százaléka (387 494) vallotta magáról a projekt kezdetén, hogy rendszeresen kávézik, a tíz év alatt (2006-2016) a félmillióból valamivel több mint 14 ezren haltak meg – a leggyakoribb okok: rák, szív- és érrendszeri betegségek, légúti megbetegedések.

Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a koffein anyagcserére gyakorolt hatásával összefüggésbe hozható génvariációk magasabb kockázatot jelenthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, de az NCI kutatása ilyen nagy merítés mellett sem talált összefüggést a kettő között. Sőt, egészen napi nyolc csésze kávéig pozitív hatást mutat a várható élettartamra a kutatás.

Loftfield szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek rá kéne szoknia a kávéra: „A jelenlegi tudásunk a kávé és az egészség kapcsolatáról elsősorban megfigyelési tanulmányokon alapul. Ahhoz, hogy jobban megértsük a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi kockázatai mögött húzódó biológiai mechanizmusokat, még több vizsgálatot kell végeznünk”. A kutató szerint így a tanulmány konklúziója annyi, hogy a kávé a közhiedelemmel ellentétben igenis része lehet az egészséges étrendnek.

A Halálos Kávé fantomját csak az elmúlt években kezdték elűzni a kutatók. 2013-ban még nagyot futott az a tanulmány, amely szerint a napi négy kávénál többet fogyasztó 55 év alattiak körében 56 százalékkal magasabb a halálozási kockázat (igaz, ezt már akkor igyekeztek cáfolni), 2017-ben viszont még nagyobb visszhangja volt annak a kutatásnak, amely – tulajdonképpen a friss tanulmány előzményeként – kimondta: minél több kávét iszik valaki, annál tovább él.