Félre a mankóval, jön a szuperruha!

2018.07.06. · TECH

Könnyű, apró motorokkal és mesterséges inakkal felszerelt, testhezálló szerkezet segítheti azoknak a mozgását, akiknek már nehezére esik a járás. Az SRI International nonprofit robotikai kutatóintézet leányvállalata, a Seismic legalábbis ezt ígéri azoknak, akiknek szüksége lenne egy kis mesterséges izomerőre: az általuk fejlesztett robotruha rásegít a test mozgására, és könnyebbé teheti az idősek életét.

Az elöregedés egyre nagyobb problémát jelent a fejlett társadalmakban: az ENSZ számításai szerint 2050-re megduplázódik a hatvan éven felüliek száma, az idős korral együtt járó problémák egyikét pedig a mozgási rendellenességet jelentik. Bár az eddigiekben is történtek kísérletek a robottechnológia felhasználására az idősgondozásban, nem beszélhetünk átütő sikerekről – a Yumii névre hallgató francia robot például nem tud sokkal többet, mint egy okostelefon, ami ugyan hasznos, de a mozgásban pont nem tud segíteni.

A Seismic szuperruhája az emberi mozgást modellezi: a villanymotorok által mozgatott mesterséges izmok a beépített számítógép által küldött adatoknak megfelelően segítik a járást, a vezérlő és az akkumulátor pedig könnyű, hatszögletű panelekben kaptak helyet úgy, hogy a lehető legkomfortosabb legyen a ruha viselése.

A járókeret ideje lejárt

Rich Mahoney, a cég vezérigazgatója szerint a ruha valódi áttörést jelent a járássegítő eszközök piacán, eddig ugyanis az emberek leginkább botokra és járókeretekre támaszkodhattak – ezek pedig nem nevezhetőek éppen forradalmi találmányoknak.

A ruha nem csak az időseknek nyújthat segítséget, a lehetséges felhasználási területek között szerepel a nehéz fizikai munkát végzők felruházása is. Yves Béhar, a ruha – vagy gép – dizájnere szerint a mozgássegítő technológia ugyan még gyerekcipőben jár, de nagy reményeket fűz a ruhához, és ami a legfőbb, ez nem valami távoli, ködös cél: a robotruhák a cég tervei szerint már idén elkészülhetnek.