Földön kívüli fém után kutat a NASA az óceán mélyéről előkerült meteoritban

A Nautilus kutatóhajó egy márciusban becsapódott meteorit szilánkjait hozta felszínre nemrég Washington állam partjainál. A leletet Marc Fries, a NASA kutatója vizsgálja. Az amerikai űrügynökség azt reméli, hogy a kőzetben egy eddig ismeretlen fém nyomait találják meg, de a kutatás sok mindent elárulhat a meteoritok viselkedéséről is. 

Ez az első eset, hogy a tenger fenekéről hoznak felszínre egy meteoritot, de könnyen lehet, hogy nem az utolsó: Fries számításai szerint a helyszínen minden tíz négyzetméterre két-három meteorit juthat.

A leletet a Nautilus két robot-tengeralattjárója, a Hercules és az Argus találta meg és hozta felszínre. Ezek a ROVnak is nevezett drónok amellett, hogy kamerákkal pásztázzák a tenger fenekét, mágneses vizsgálatokat is végeznek a víz mélyén.

A Nautilus nemcsak csillagászati kutatásokat végez, sőt, ez volt az első alkalom, hogy ilyesmire használták: a hajót üzemeltető alapítvány, az Ocean Exploration Trust célja az óceán fenekének biológiai, történelmi és geológiai feltérképezése. A hajó részt vett a 2010-es Deepwater Horizon-féle olajkatasztrófa utáni felmérésekben is, de a tengerfenéken húzódó törésvonalak vizsgálatában is részt vesz. 

A Nautilus mindeddig egyetlen hajóroncs feltárásában vett csak részt, de a jövőben még több hasonló küldetést terveznek. A kiemelt meteoritdarabokat Washingtonba szállítják további vizsgálatok céljából.

Posta és McDonald’s lett a Józsefváros legendás cigányzenés kávéházaiból – az eltékozolt roma örökség nyomában

Újpesten létezik egy több ezer fotóból, interjúkból, dokumentumokból álló gyűjtemény a helyi cigányság múltjáról, a Nyóckerben azonban falakba ütköznek a kutatók. Pedig lenne mire rácsodálkozni a roma kávéházi élettől kezdve a spontán Mátyás téri koncertekig – derült ki egy keddi konferencián.