A brit tisztifőorvos szerint a Facebook szándékosan függővé teszi a fiatalokat

2018.07.10. · TECH

Simon Stevens, a brit tisztifőorvos szerint a közösségi oldalaknak felelősséget kellene vállalniuk az általuk generált függőségért, és azzal vádolja a Facebookot, hogy szándékosan hálózza be a fiatalokat, miközben nem lép fel elég határozottan a netes zaklatás ellen. Stevens bejelentette, hogy a brit kormány minden eddiginél több pénzt szán a mentális problémák kezelésére, ezeknek egy részét pedig álláspontja szerint a közösségi média túlzott használata okozza.

Miután a múlt hónapban az WHO a mentális zavarok közé sorolta a játékfüggőséget, a tisztifőorvos szerint a Facebook-függőséggel is foglalkoznunk kell, ehhez pedig a nagy techcégek segítségét kérte – szerinte például a közösségi oldalak olykor feldobhatnának egy-egy felugró ablakot, amelyben arra figyelmeztetik az embert, hogy ideje valami mással foglalkozni. Stevens szerint határozott összefüggés figyelhető meg az addiktív online tevékenységek és a szorongás, illetve a depresszió kialakulása között a fiatalok körében; a netes zaklatás következtében a facebookozó fiatal nőknek akár a negyede is kezet emelt már saját magára.

Olyan, mint a kokain?

Miközben a csapból is az folyik, hogy a Facebook és a Google mennyire megkárosítja a felhasználókat, az adatlopástól kezdve a tudatos manipulációig, Andrew Przybylski, az Oxford Internet Institute vezetője szerint talán nem is olyan vészes a helyzet. Az olyan hangzatos kijelentések, hogy a gyereket a Facebook közelébe engedni legalább olyan, mint kokaint adni neki, a pszichológusprofesszor szerint mindenképp megalapozatlanok: ahogy rávilágít, a legtöbbünk számára van némi különbség egy használati eszköz és a keménydrogok között.

Mindez nem jelenti azt, hogy a közösségi média teljesen ártalmatlan lenne, vagy azt, hogy ne alakulhatna ki Facebook-függőség: ez utóbbit sokan kötik a depresszióhoz, mások szerint pedig hasonlóan működik, mint a szex- vagy játékfüggőség, de Przybylski szerint még nem áll rendelkezésünkre elegendő adat a nethasználat következményeiről. A professzor ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor morális pánik tört ki a lövöldözős játékok, a szerepjáték vagy a rapzene kapcsán, az ezt övező kavarodásban pedig szem elől veszíthetjük a technikában rejlő valódi veszélyeket, például az adataink biztonságát.