Startupok földje: vénnek való vidék?

2018.07.16. · gazdaság

Elterjedt sztereotípia, hogy a startupok világa a fiatalok játszótere. Bill Gates 19 évesen indította el a Microsoftot, Steve Jobs 21 évesen az Apple-t, Zuckerberg 19 évesen a Facebookot, Larry Page and Sergey Brin 25 évesen a Googlet. Jerry Yang and David Filo 26 és 28 évesen a Yahoot, David Karp 21 évesen a Tumblrt. De nem lehet, hogy csak azért ismerjük ezeket az üzletembereket, mert meglepő, hogy ennyire fiatalon, az egyetemet is otthagyva vágtak bele életük vállalkozásába? Egy új tanulmány szerint ha szisztematikusan vizsgáljuk az adatokat, akkor más képet kapunk: a sikeres startupok alapítói átlagosan 45 évesek.

Pierre Azoulay (MIT), Ben Jones (Northwestern), Danny Kim (MIT) és Javier Miranda (US Census Bureau) 2.7 millió cégalapító adatait dolgozták fel áprilisban megjelent műhelytanulmányukban (közérthető angol nyelvű összefoglaló itt). Az alapítók átlagos életkora 42 év, de persze cég egy kávézó vagy egy mosoda is, nem csak a Snapchat (alapítók: Evan Spiegel, 21 és Bobby Murphy, 23) meg az Instagram (alapitók: Mike Krieger, 24 és Kevin Systrom, 27). A leggyorsabban növekvő cégeket még ennél is idősebbek alapítják: a legdinamikusabb 1 ezreléket (1000-ből 1 céget) átlagosan 45 évesek.

2.7 millió egy ezreléke 2700 cég, vagyis a legismertebb cégekhez képest nem is olyan széles kör. Ismered például a LinkedInt 35 évesen megalapitó Reid Hoffmannt? Jó, azért a 35 sem 45, és ha random keresed az általad ismert cégek alapítóit, ahogy én is tettem, akkor azért nem annyira könnyű szépkorú vállalkozókra bukkanni. Jeff Bezos 30 évesen alapította az Amazont, a PayPal legidősebb alapítója a 31 éves Peter Thiel volt a 23 éves Max Levchinnel, Luke Nosekkel és Ken Howeryvel közösen. A kulcs azonban az lehet, hogy a legtöbb gyorsan növekvő és sikeres cégről soha nem is hallottál: hányat ismersz a Fortune 100 leggyorsabban növekvő cég listájáról?

Mondhatnád, hogy az idősebb vállalkozók biztos unalmasabb cégeket alapítanak, kombájnokat és kukásautókat gyártanak, a tech a fiatalok terepe. És valamennyire igazad is lenne: a mobil telekom, a szoftver és más teches iparágak a legfiatalabbak: itt átlagosan 39-41 évesek az alapító anyák és atyák. Eközben a gáz- és olajcégeket meg a vegyipari monstrumokat átlagosan 47-51 éves vállalkozók indítják be. De úgy tűnik, még a techiparban sem csak egyetmisták ötletei valósulnak meg. Egyébként nem csak az átlagos olvasók, de a techipari szaklapok is a fiatalabb startupperek hívei: átlagosan 31 évesek nyerték el a TechCrunch díjait, és sokkal alacsonyabb átlagéletkorú alapítók cégeibe szállnak be a nagy kockázatitőke-alapok.

A szerzők szerint úgy tűnik, hogy a fiatalok kreativitását és kockázatvállaló képességét jól kompenzálja az idősebbek tapasztalata. Akik több mint három évet töltöttek egy iparágban, akár kétszer olyan sikeresen alapítanak céget a szektorban.

A szerző a Harvard egyetem PhD-hallgatója, további cikkei itt olvashatók.