Gusztustalan csontvázlevest rejtett a titokzatos gránitszarkofág Egyiptomban

2018.07.20. · tudomány

Kétezer éves lezárt szarkofágot fedeztek fel az egyiptomi Alexandriában július 1-jén egy építési területen. Senki sem tudta, mit rejt a két és félszer másfél méteres fekete gránitláda, amely a szakminisztérium hivatalos közleménye szerint az eddigi legnagyobb hasonló lelet volt az egyiptomi városban.

Azonnal meg is indultak az Indiana Jones inspirálta találgatások, vajon elátkozott-e a szarkofág, vagy ha nem, ki lehet az a bizonyára tehetős személy, akit ilyen king-size koporsóban helyeztek el. Még maga az időszámításunk előtt 323-ban elhalálozott Nagy Sándor is felmerült, különösen, hogy egy lényegében arctalan alabástrom fejszobor is előkerült a közelben, ami lehetett _akár_ a hódítóé is.

Csütörtökön aztán kinyitották a ládát, és „hála istennek, nem borult sötétbe a világ”, ahogy Musztafa Waziri, az egyiptomi régészeti tanács főtitkára viccesen megjegyezte. Valami egészen mást találtak: három férfi csontvázát valamiféle barnás-vöröses lében úszva egy családi kriptára emlékeztető környezetben.

A minisztérium közleménye szerint harcosok maradványaival állhatnak szemben, legalábbis erre utal, hogy egyikük koponyáját valószínűleg nyíl üthette át. A folyadék pedig a közeli szennyvíztelepről szivároghatott be.

Átokra utaló jelet nem találtak, hacsak az elviselhetetlen szag nem minősül annak. A BBC az El-Watan című egyiptomi lapra hivatkozva azt írja, hogy a kijelölt régészcsapat csak 5 centire emelte meg a szarkofág tetejét, de a bűz miatt azonnal menekülőre kellett fogniuk. Később katonai mérnökök segítségével tárták fel a leletet.

A csontvázakat az Alexandriai Nemzeti Múzeumba küldik tanulmányozásra, a szarkofágot pedig az Egyiptomi Katonai Múzeumba szállítják.