Félnek a hongkongiak az új százdollárostól, attól tartanak, hogy a pokolból származik

2018.07.25. · gazdaság

A HSBC, a Standard Chartered és a Bank of China három évvel ezelőtt vágott bele Hongkong új papírpénzeinek fejlesztésébe. A cél az volt, hogy a bankjegyek méltó módon képviseljék a városállam kulturális örökségét, valamint az is, hogy az eddiginél nehezebben hamisítható valutát állíthassanak elő.

Ennek megfelelően az új húszdollároson a tim szam szerepel, egy kínai harapnivaló, jellemzően hússal vagy bármi egyébbel töltött tésztabatyu – ezzel mindenki tud azonosulni, bár magyar viszonyok között kicsit különös lenne elképzelni egy tepertős húszast. Az ötszáz dolláros bankjegyen az UNESCO hongkongi geoparkja látható, ezzel sem volt senkinek baja – a problémát a százas okozta.

Ez itt:

link Forrás

Pénz a pokolból

Az új hongkongi százdolláros a kantoni operának állít emléket: egy női előadó látható rajta, de nem a konzervatív operarajongók emeltek kifogást ellene (a műfajban a huszadik századig a női szerepeket is férfiak alakították), hanem a babonás hongkongiak: szerintük a százdolláros túlságosan hasonlít a hagyományosan a halottaknak áldozott papírpénzekhez.

photo_camera Fotó: Wikimedia Commons

A kínai kultúrában a tavaszi quingming ünnepen az élők áldozatokkal kedveskednek a halottaknak – régebben kakast és ételt vittek a sírokhoz és fákat ültettek, most már külön erre a célra nyomtatott pénzt és kartonból készült luxustermékeket égetnek.

Az, hogy mivel próbálnak kedveskedni a holtaknak, sokat elárul az élők vásárlási szokásairól is: míg régebben jelképesen csak egy-két bankjegyet égettek a síroknál, 2014-ben már egész kötegekről szóltak a beszámolók. Emellett az elégetett áldozatok között megjelentek a kartonból készült hitelkártyák, routerek, számítógépek, sőt, népszerű volt az iPhone is.

Sokan attól tartanak, hogy az új százas balszerencsét hoz majd rájuk, mert össze lehet keverni a túlvilági valutával: egy babonás hongkongi szerint a legjobb, ha minél hamarabb megszabadulunk tőle, haza pedig nem is merné vinni. Valaki más Twitteren panaszkodott a hasonlóságra, és azt írta, hogy az új bankjegy úgy néz ki, mint ha egy szellembank bocsátotta volna ki.

(Quartz)