Egy újonnan felfedezett mikroszervünk emlékszik rá, hogy mikor voltunk betegek

2018.08.23. · tudomány

Az ausztrál Garvan Instiute of Medical Research kutatói olyan sejtstruktúrára bukkantak, amely a nyirokmirigyre simulva mindaddig észrevétlenül lapul, míg egy olyan betegség nem támadja meg az embert, amilyenben már szenvedett. Ez megmagyarázhatja, miért maradhat meg az emberben bizonyos fokú immunitás egy-egy régebbi fertőzés után.

A jelenség már régóta ismert, már Thuküdidész is beszámolt róla, hogy az Athénban pusztító járvány után a túlélők kevesebb eséllyel kapták el újra a betegséget (valószínűleg a tífuszt, korábban még vitáztak róla, hogy himlő, pestis vagy lépfene vitte-e el az athéniak harmadát).

Rejtőzködő, de hatékony

A vékony, lapos struktúrát a kutatók egy élő állatokon végzett vizsgálat során találták meg: egerek immunrendszerét próbálták meg működés közben megfigyelni és „levideózni”, ekkor figyeltek fel az SPF-nek (Subcapsular proliferative foci) keresztelt mikroszervre. Ugyanez a struktúra az ember nyirokcsomóján is megfigyelhető.

A csapat több különféle immunsejtet is megfigyelt munka közben, köztük B-limfocitákat is – ezek hordozzák az elmúlt betegségek „emlékeit”, majd plazmasejtté érnek, amely megkezdi az ellenanyag termelését.

Tri Phan, a kutatás vezetője szerint a vizsgálatokból kiderült, hogy az SPF stratégiailag kiemelt helyen van a testben ahhoz, hogy védelmezhesse a fertőzések ellen, és minden megtalálható benne, ami a gyors válaszadáshoz szükséges, ha baktérium kerül a szervezetbe – egy gyors reagálású védekező erő.

Phan szerint eddig azért nem tudhattunk ennek a struktúrának a létezéséről, mert nem álltak az orvosok rendelkezésére a megfelelő eszközök, hiába vizsgálják az emberi szöveteket már évszázadok óta. A megfigyelésektől a kutatók hatékonyabb vakcinák létrejöttét várják.