Párosban Babos és Stollár is versenyben van még a világ legmagasabb összdíjazású Grand Slam-tornáján

2018.08.31. · gazdaság

Csakúgy mint az elmúlt években, idén is nőtt a US Open összdíjazása, így már több mint 14 és fél milliárd forintot osztanak szét a versenyen. Ez több mint 5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, és ezzel a torna ismét a világ legmagasabb összdíjazású Grand Slam-viadala lett. A magyar versenyzők közül még párosban szoríthatunk Babos Tímeának, illetve Stollár Fannynak, miközben a férfiaknál Fucsovics Márton már az első körben búcsúzott az egyes és a páros küzdelmektől is.

Babos Tímea a 2018-as US Openen
photo_camera Babos Tímea a 2018-as US Openen Fotó: ROB PRANGE/DPPI

A jelenleg is zajló amerikai nemzetközi teniszbajnokság pénzdíja több mint 2,5 millió dollárral magasabb, mint az egy évvel ezelőtti összdíj, így a torna történelme során már másodszor haladja meg az 50 millió dollárt. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a tenisztorna teljes díjazása, ami azt eredményezte, hogy az idei rekordösszeg már a duplája a 2012-ben szétosztott pénzeknek, és az egyéni győztesnek járó pénzdíj is megduplázódott 2012 óta.

Az előbb említett rekordösszegű pénzdíj tehát azt jelenti, hogy még soha ekkora pénzösszeget nem osztottak szét Grand Slam-tornán. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy 2018-ban a korábbi három nagy tornának is nőttek a pénzdíjai a korábbi évekhez képest. Az év első Grand Slamjén, az Australian Openen az összdíjazás elérte a torna történetében rekordnak számító 55 millió ausztrál dollárt, ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A párizsi Roland Garros összdíjazása 9 százalékkal emelkedett, amíg a londoni Wimbledon díjazása 8 százalékkal nőtt. Ebből az is látszik, hogy amerikai tornán kiosztott összegek 5 százalékos emelkedése arányaiban a legkevesebb, ugyanakkor még így is bőven megelőzi a többi torna díjazását.

Stollár Fanny a 2018-as US Openen
photo_camera Stollár Fanny a 2018-as US Openen Fotó: ROB PRANGE/DPPI

Az összehasonlítást némileg megnehezíti, hogy a négy torna díjazása nem azonos pénznemben történik (ausztrál dollár, euró, angol font és amerikai dollár), de ha az amerikai dollár elmúlt éves átlagértékével számolunk, akkor - mint az a lenti ábrán is látható - jól kirajzolódik a különbség.

Mennyit keresnek a legjobbak?

A torna díjazása mind a nőknél, mind a férfiaknál ugyanakkora. Noha az egyéni versenyzők pénzdíjai nem nőttek jelentős mértékben (2,5 százalék), a közel 4 millió dollár, azaz több mint 1 milliárd forint így is rendkívüli összeg, duplája a 2012-ben kiosztottnak. Ha csak a főtábla pénzdíjait vizsgáljuk, a legnagyobb mértékben a 3. körben búcsúzók bánatát enyhíti az a tény, hogy érezhetően többet kapnak, mintha a búcsú 2017-ben történt volna. A 7,7 százalékos emelkedés több mint 3 millió forintot jelent.

Mint említettük, az egyéni küzdelmekben már sem Babos Tímea, sem Fucsovics Márton nincsen versenyben, mindketten az első körben búcsúztak, de így is 54 ezer dollárral, azaz közel 15 millió forinttal gazdagodtak.

Az amerikai nemzetközi teniszbajnokság pénzdíjainak emelkedése az egyéni és a páros verseny díjazásában megmutatkozik, bár a páros első főtáblás küzdelmeiben búcsúzók éppen annyit kapnak, mint egy évvel korábban. Így Fucsovics is, aki a francia Jonathan Eysseric oldalán játszva maradt alul egy német párossal szemben.

Babos és Stollár viszont versenyben vannak még, miután sikerrel vették az első fordulót, így ők 3,8 millió forintnál kevesebbel már nem térnek haza. A bajnok párosnak járó fődíj 700 ezer dollár (az összeg párosonként értendő, tehát fejenként 350 ezer dollár jár egy versenyzőnek). A győzelem mellé járó pénzdíj 3,5 százalékkal magasabb mint egy évvel ezelőtt, de a legnagyobb mértékben -csakúgy mint az egyesek versenyében- a 3. körben búcsúzók pénzdíja emelkedett (5,5 százalék).

Kik keresték idén eddig a legtöbbet?

Hogy éreztessük, milyen jelentős a mostani US Open egyéni győztesének járó pénzdíja: összesen 3 női és 4 férfi versenyző van, aki az idei évben a versenyeken szerzett pénzdíjak alapján már többet gyűjtött 3,8 millió dollárnál. A nőknél idén a román Simona Halep gyűjtötte eddig a legtöbbet, aki többek között megnyerte a Roland Garrost, és döntőzött Ausztráliában is.

A férfiaknál a spanyol Rafael Nadal vezet, aki címvédőként érkezett New Yorkba. Ha idén még nagy valószínűség szerint nem is, de jövőre akár már össze is jöhet neki, hogy karrierje során szerzett pénzdíjai meghaladják a 110 millió doláros határt. Eddig ez csak két versenyzőnek sikerült: a svájci Roger Federer 117,5 millió dollárt, a szerb Novak Djokovic 115 millió dollárt teniszezett össze eddig.

Ami a magyar játékosokat illeti, magasan Babos Tímea gyűjtötte eddig a legtöbb pénzt, ő idén már 1 millió dollár felett jár (a US Open pénzdíját nem számítva). A magyar versenyző karrierje során már több mint 5,1 millió dollárt gyűjtött, ami megközelíti a másfél milliárd forintot. A női mezőnyben még Stollár Fanny gyűjtött 50 ezer dollárt meghaladó összeget: a 19 éves sportoló az idei évben 75 ezer dollárnál jár.

A férfiak mezőnyében Fucsovics idén több mint 830 ezer dollárt gyűjtött össze (ebben már benne van a most szerzett pénzdíj is), és ezzel karrierje során közel 1,5 millió dollárnál, azaz 410 millió forintnál jár.

Az összegek forintban történő átváltásakor 1 dollárt 275 forinttal váltottunk.

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz majd híreinkről!