Kiszámolták, milyen lassan kell fújni a levegőt a tökéletes szappanbuborékhoz

2018.09.03. · tudomány

Matematikusok fejtették meg a tökéletes szappanbuborék titkát. A New York-i Egyetem alkalmazott matematikusai a Physical Review Letters című szaklapban publikálták eredményeiket: a tökéletes szappanbuborékhoz két dolog kell: 3,81 centiméter átmérőjű kerek rés, valamint egy 6,9 centiméteres másodpercenkénti sebességgel érkező fuvallat.

link Forrás

Ha a légmozgás túl erős, vagy épp ellenkezőleg, gyengécskére sikerül, a szappanos vízből formálódó gömb idő előtt szétpattan. Ha pedig a fúvókán található nyílás átmérője nem megfelelő, akkor ha egyáltalán megformálódik is, túl kicsi lesz a buborék.

A fúvástechnika is sokat nyomhat a latban, több módszer is eredményes lehet. A tökéletes buborékot határozott, erős fúvással vagy gyors és gyengéd pöfékeléssel is életre lehet hívni. Előbbi a két pálcika közé erősített kötelekkel dolgozó utcai buborékművészek, míg utóbbi az óvodások kedvenc módszere – fejtette ki az Ars Technicának Leif Ristoph matematikus, a tanulmány társszerzője.

Nem haboznak hiába

A buborékképződés fizikai törvényszerűségeit egyébként kétszáz éve kutatják. A habképződésben kulcsfontosságú felületi feszültség egyensúlyi állapotáról Joseph Plateau, a Genti Egyetem fizikaprofesszora értekezett először részletesen a 19. század első felében.

A buborékképződés legapróbb részleteinek a megértése nem csak tartósabb játszótéri élményekhez vezet. A buborékok stabilitásának a fokozása a záloga az ipari habok, például tömítőanyagok, illetve a kozmetikai termékek, például a borotva- és hajhabok tökéletesítésének is.