Fotózgatunk, videózgatunk, művészkém? Hát a vasútbiztonsággal hogy állunk?

2018.09.10. · gazdaság

„Pár hónapja kaptam egy felszólítást, hogy igazoljak egy rakat tevékenységet, ami szakképesítéshez kötött. Az egyéni vállalkozás indításakor elég volt csak nyilatkozni róluk. Bevittem a kormányhivatalba a halom diplomát, nyelvvizsgát, igazolványt és az ügyintézőkkel közösen fejvakarva néztük, hogy akkor mi mit fed le. Jegyzem meg, nagyon segítőkészek voltak, de erősen tanácstalanok” – kezd kálváriájának történetébe egy a Qubitnak név nélkül nyilatkozó videós. A YouTube-on a kereskedelmi tévéket megszégyenítő nézettséget produkáló influencer elismeri, hogy az úgynevezett TEÁOR-számok felvételénél hibázott, mert nem nézett utána, hogy az általa választott kategóriák közül melyikhez miféle képesítés szükségeltetik. A józan eszére hallgatva mégis úgy gondolta, hogy a videofelvétel-készítésre és a fotózásra elegendő jogosítvány a külföldön megvédett újságírói mesterdiplomája.

Tévedett. Az „egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről” szóló 2009-es (CXV.) törvény rendelkezéseire hivatkozva Budapest Főváros Kormányhivatala augusztus közepén határozatban tiltotta meg, hogy „videofelvétel-készítés” és „fényképészet” jogcímen folytasson üzleti tevékenységet. Vagyis azt, hogy a kapitalista tömegtársadalmak közteherviselési normáit betartva pénzért értékesítse saját készítésű álló- és mozgóképeit. Hogy ugye számlával igazolt, jogtiszta jövedelme után adó- és járulékbefizetéseivel is gyarapítsa a közvagyont.

Íme a határozat arról, hogy a youtuber nem youtube-ozhat tovább:

Az egyetemi katedra nem elég

Egy a jelenleg fellebezési szakaszban lévő ügye miatt anonimitást kérő, ismert és elismert magyar fotóművész ennél is cifrább kálváriáról számolt be a Qubitnek. A bel- és külföldön számtalanszor díjazott, mesterségét egyetemen is oktató fotográfusról a kormányhivatal az idén nyáron kiderítette, hogy nem rendelkezik a fényképészeti tevékenységhez szükséges képesítéssel.

„Dörgedelmes hangvételű levélben szólítottak fel, hogy mutassam be, jogszerűen működik-e a nemrég regisztrált kisadózó egyéni vállalkozásom. Magamhoz vettem hát az egyetemi diplomám, valamint számtalan igazoló szerződést, megbízást, amivel reméltem, hitelesen igazolhatom, hogy professzionális és nem törvénybe ütköző, amit évtizedek óta teszek. Egyéb alkotóművészeti tevékenység a fő tevékenységem, kiegészítők az oktatás és a fotózás – bocs, fényképészet, ha valaki még ezt a kifejezést használná a hivatalon és a törvényalkotókon kívül” – ismerteti az alaphelyzetet a Lisszabontól Berlinig rendszeresen kiállító fotóművész.

Az oktatási jogosultságát – vagyis az egyetemi kurzusairól kiállított számlákon szereplő jogcímeket – a kormányhivatal rendben találta, ám a fotóművész negyedszázados alkotói pályafutása mellett a hivatal a szakdiplomáját nem fogadta el érvényesnek. „Fotóból államvizsgáztam, de nem fotó, hanem rajz és vizuális nevelés szakon, így a fotográfia nincs külön ráírva az egyetemi diplomámra, ezért elvittem az összes vizsgajegyzőkönyvet, az azóta keletkezett egyetemi és OKJ-s oktatói megbízási szerződéseimet, az életrajzomat és a kiállítási katalógusaimból is párat” – mondta a jeles alkotóművész. Az ügyintéző, majd a hivatal vezetője azonban nem hajolt meg a vizuális kultúra és a fotográfia összefüggéseit kifejtő érvek előtt. Ehelyett a hatályos paragrafusokban megnevezett fényképészi képesítését hiányolták. „Hozzon bármit, mondjuk szakmunkás vizsgát” – idézi a kormányhivatalban kapott tanácsot a fotós. A jeles művésztanár a helyzet abszurdítását megvilágítandó rákérdezett: úgy értik, vizsgáztassa le saját magát egy olyan szakképzés végén, amelyen a főtárgyat személyesen ő tanította? A továbbiakat a fotós Facebook-oldaláról idézzük:

„- Hogy tudok fellebbezni?
- Nem írja alá a jegyzőkönyvet, nem törli a tevékenységet és fellebbez. De mivel egyelőre nincsen fotós papírja, amit mi elismernénk, úgyis elutasítjuk. Akkor nemcsak a fotós számlaírástól tiltjuk el hivatalosan, hanem a tevékenységtől hatóságilag.
- Magyarul, ha elutasítják a fellebbezésem, többé nem fotózhatok, nem állíthatok ki számlát, nem fogadhatok el pénzt a munkámért?
- Így van, Ön onnantól hivatalosan és nyilvánosan többé nem fotózhat.
- Ha törlöm a fotós tevékenységet most, de később fel szeretném mégis venni, egyéni elbírálást kérhetek?
- Nem, nincs egyéni elbírálásra módja. Felsőbb szinten sincs. Állítsa ki az egyéb alkotóművészeti számlát, ahhoz nem kell semmilyen végzettség.
- De elvégeztem az egyetemet, 25 éve vagyok elismert fotós, külföldön is gyakori kiállító, az ország egyik legjobb egyetemén tanítom a tárgyat és hoztam számtalan pecsétes hivatalos igazolást is erről.
- Az minket nem érdekel. Ez a törvény. Csináljon Bt-t, vagy Kft-t, azt nem nézzük.

(...)
- Amúgy még nem végeztünk, nyilatkoznia kell.
- Miről?
- Hogy nem végez tűzvédelmi oktatással kapcsolatos oktatásszervezést. Nem végez vasútszakmai továbbképzést. Nem végez foglalkozási rehabilitációs szakértői tevékenységet”...

Egy vasútbiztonság mindenek felett

A Qubitnek más fotós, illetve videós egyéni vállalkozók is beszámoltak efféle, elmaradása esetén súlyosan szankcionált nyilatkozattételekről. Humorérzék kérdése, hogy a hivatalos levélben beidézett állampolgár bürokratikus packázásnak, vagy az egymásnak ellentmondó jogszabályok, rendeletek és utasítások káoszát abszurd viccé szublimáló bohózatnak értelmezi a helyzetet.

„A vasútbiztonsági, az volt a legfontosabb. Nyilatkoznom kellett, hogy ilyet nem végzek. Tudnillik nincs külön TEÁOR alatt, valami jogalkotási hiba miatt, így az egyéni vállalkozásban is végezhető oktatási szócikkekből kimaradt” – mesélte egy a tapasztalatait ma már csak esküvőkön kamatoztató egykori sajtófotós. A legendás – ma kézművesipari szakgimnáziumként működő – Práter utcai 6. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben pallérozódott fotós szerint az egészben az a röhej, hogy a 8559-es sorszámú egyéb oktatás szócikk ugyanakkor kitér „a természetgyógyászati (pl. talpmasszázs, Reiki-, Aroló- és ezoterikus /alkímia, jóslás, radiesztáta, asztrológia, hermetika, agykontroll/ stb.)” tanfolyamra, de a vasútbiztonsági oktatói tevékenységnek nem szántak még egy rubrikát a jogalkotók.

„Meghívtak valahova, hogy tartsak előadást a blogolásról, meg arról, hogyan lettem én cukrász. Fizetnek is érte, mondták, csak aztán majd adjak róla számlát. Felhívtam a könyvelőmet, miről adjak számlát, mire kikereste a máshova nem sorolt egyéb oktatást. Ide tartoznak a mindenféle himi-humi képzések, és azok, amelyekhez jellemzően nem bizonyítvány, hanem tapasztalat szükséges. Ehhez képest tőlem most valamiért bizonyítványt vártak” – számolt be még tavaly a kormányhivatali élményeiről blogján egy újhullámos cukrász.

„Nem, nem vártak, követeltek. Na, gondoltam melyiket mutassam? A vendéglátóipari végzettségemet? A teológus diplomámat? Az újságíróit? A lakberendező szakképesítésemet? A közgazdász igazolásomat? (...) Felhívtam az ügyintézőt. Mondom, csak azt szeretném tudni, melyik bizonyítványomat vigyem be, mit kell igazolnom tulajdonképpen? Ráadásul, egy olyan TEÁOR-nál, amelyet kifejezetten a nem iskolában megszerezhető tudás továbbadására hoztak létre. Erre azt mondja az ügyintéző: a vasútszakmai oktatáshoz kell a képesítés. Mondom, mihez??? Vas-út-szak-mai oktatás??? Akárhogy olvastam oda-vissza a TEÁOR-szám leiratát, abban nem volt ilyesmiről szó. Meg hát, én ilyesmit nem végzek. Egyszerűen csak a blogolásról tartottam előadást… Akkor, mondta erre, mindegy, csak »nyilatkozzam le«, hogy nem végzek vasútszakmai oktatást, és ennyi”.

Egy, a Színház- és Filművészeti Egyetemen megszerzett operatőri oklevele okán minden kritériumnak megfelelő, ám, saját elmondása szerint videofelvétel-készítés jogcímén sosem számlázó egyéni vállalkozó arról számolt be a Qubitnek, hogy őt a vizsgabizottsági tagságai miatt felvett 8560-as (oktatást kiegészítő tevékenység alcímű) TEÁOR-szám miatt idézte be az illetékes kormányhivatal. „Csak úgy tarthattam meg, hogy nyilatkoznom kellett arról, nem vállalok egyetlen vizsgabizottságban sem elnöki funkciót. A jelenlegi, DLA-szintű tudományos fokozatom nem jogosít fel erre, de azt nem tudták megmondani, hogy az egyetemi tanári kinevezés mellett kell-e hozzá Oscar-jelölés is” – így az operatőr.

Paragrafuskáosz

A nemzetgazdasági miniszter 2015 nyarán rendeletben módosította az eredetileg 2010-ben becikkelyezett „képesítéshez kötött” egyéni vállalkozói tevékenységeket. E szabályozás szerint „fénykép- és videófelvételek készítése kidolgozása és fotótermékek értékesítése” jogcímen jelenleg csak az dolgozhat és számlázhat, aki rendelkezik – egy 2012-es kormányrendeletben előírt módon megszerzett – szakirányú képesítéssel. Amire az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő valamelyik kurzuson lehet szert tenni. Az iparinak minősített képesítés megnevezése – legalábbis a vonatkozó joganyag szerint – „fotográfus és fotótermék-kereskedő”, de a korábban kiállított „fényképész és fotótermék-kereskedő” titulussal is űzhető az ipar.

http://www.kormanyhivatal.hu/download/3/6b/11000/Kepesitesi_kovetelmenyeket_szabalyozo_jogszabalyok.pdf
photo_camera http://www.kormanyhivatal.hu/download/3/6b/11000/Kepesitesi_kovetelmenyeket_szabalyozo_jogszabalyok.pdf Fotó: Qubit

Csakhogy az aktuális képzési jegyzékben több mint háromszáz sor választja el egymástól a jogszabályban közös rubrikában szereplő álló- és mozgóképkészítést. Így máris érthető, hogy a „fotográfus és fotótermék-kereskedő”, illetve a „televíziós kameraman” megnevezésű képzések kormányzati gazdája sem azonos. Az előbbi az emberi erőforrások, az utóbbi a vadonat új innovációs és technológiai tárca felügyelete alatt áll. Magyarázatul legfeljebb az elmúlt nyolc év permanens államigazgatási identitáskeresése szolgál.

Az aktuális Országos Képzési Jegyzék fényképezésre...
photo_camera Az aktuális Országos Képzési Jegyzék fényképezésre... Fotó: Qubit
... és a videózásra vonatkozó sorai
photo_camera ... és videózásra vonatkozó sorai Fotó: Qubit

Az 5911, az 5912 és a 6391

„Meg lehet oldani máshogy is, mert a TEÁOR 5912-es »film-, videógyártás, televíziós műsorfelvétel«, illetve az 5911-es »film-, videó-, televízióműsor-gyártás« nincs képesítéshez kötve, ha pedig szponzorációról van szó, ami ugye a Youtube-on bevett dolog, akkor valamilyen marketinghez kapcsolódó, nem végzettséghez kötött tevékenységről adok ki számlát” – folytatja az elsőként idézett videós. Szerinte a youtuberek és a tévések, reklámosok, videósok között nagyon kicsi az átfedés még akkor is, ha mindkét esetben ugyanaz a technológia.

„A szponzor a mi szcénánkban nem a képesítés, de még nem is a szakmai színvonal alapján választ, kizárólag a brandérték érdekli, magyarán a követők száma és az anyagok nézettsége. Az igazán nagy nevek ráadásul már itthon is valamelyik több YouTube-csatornát kezelő MCN (multi-channel network) ügynökségen keresztül veszik fel a pénzüket, így rugalmasabban tudják kezelni ezeket a szabályokat” – vázolja a valós helyzetet forrásunk, akit egyébként csak a mozgóképkészítéstől tiltott el a hatóság. A kormányhivatal szerint őt újságírói diplomája feljogosítja a 6391-es hírügynökségi tevékenység alatt is művelhető fotózásra, igaz csak riporteri tevékenységről állíthat ki számlát. Fotográfus körökben kering több rémtörténet a műtermi munkán kapott, munkaügyi bírsággal büntetett fotóriporterekről, akinek az volt a bűne, hogy fényképész végzettség nélkül, tehát feketén űzték a fényképészetet.

Illusztráció
photo_camera Képünk illusztráció Fotó: Csoszó Gabriella/ FreeDoc

Hivatali ügymenet

„Az egyéni vállalkozók szakképesítését, engedélyét vagy a bejelentési kötelezettségét a székhely szerint illetékes kerületi- és járási hivatal kormányablaka ellenőrzi egyrészt a vállalkozói igazolvány kiváltását követően, másrészt a hivatalok rendszeresen folytatnak tematikus, egyes tevékenységfajtákat végző egyéni vállalkozókat érintő ellenőrzéseket is. A járási hivatalok kérelemre is indíthatnak egyedi ellenőrzést az egyéni vállalkozókra vonatkozóan” – válaszolt elektronikus levélben feltett kérdésünkre Pászti András, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke. Hogy miféle utasításra is indul egy ilyen ellenőrzés, arra a Kormányhivatal honlapján, kereséssel nem, de órányi böngészéssel megtaláltuk a választ. A miskolci központú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kirendeltség idén április közepén utasította a járási hivatalait az egyéni vállalkozások ellenőrzésére. A kötelezően megválaszolandó hat kérdésből három a végzettséget firtatta:

  • Rendelkezik-e képesítéshez kötött tevékenység folytatása esetén a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményekkel vagy az általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van-e olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik?
  • A tevékenység folytatása során a képesítési követelményeknek folyamatosan megfelel-e?
  • A képesítési követelményekre vonatkozó előírásokat valamennyi telephelyen (fióktelepen) érvényesíti-e?

Az esélyes TEÁOR-kódok és a képesítésköteles tevékenységek kormányhivatali listája alapján viszonylag egyszerűen kihalászhatóak az adatbázisokból a delikvensek. Hogy a fotósok és a videósok mellett mely területeken tevékenykedők kerültek még ilyen helyzetbe, még nem tudtuk kideríteni. Ha tudomása van hasonló esetekről, a szerk@qubit.hu-n várjuk észrevételeiket.