Nyugaton 80 éve nem használják a Calcium-Sandozt, nálunk most mérték rá a végső csapást

2018.09.19. · tudomány

Végképp befellegzett a Calcium-Sandoz pezsgőtablettának az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfői döntése után. A hatóság közleményéből az derült ki, hogy a gyógyszer összes verzióját azonnali hatállyal kivonják a forgalomból, mert az egészségügyi határértéken felül tartalmaz ólmot, ami feltehetően a gyártási folyamat során került a készítménybe. A határozat ellen nem lehet fellebbezni, a gyártók és a nagykereskedők kizárólag peres úton támadhatják meg a végzést.

Sok az ólom a gyógyszerben

A Magyarországon nemcsak közismert, de – különösen a kisgyerekes szülők körében – kifejezetten közkedvelt gyógyszer forgalmazását már májusban felfüggesztették. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy a hatóság hivatalból minőségellenőrzési eljárást kezdeményezett a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta egyik verziójának a felülvizsgálatára. Ennek eredményeként szeptember 10-én bejelentették, hogy a szóban forgó variánst, pontosabban annak négy különböző gyártási tételét ólomszennyezettség miatt végleg kivonják a forgalomból.

Másnap érkezett a hír, hogy az OGYÉI szakemberei további laborvizsgálatokat kezdeményeztek. Ennek az eredménye e hét hétfőn meg is lett: az egy héttel korábbi határozatot az OGYÉI szakemberei azzal fejelték meg, hogy a Calcium-Sandoz pezsgőtablettának nemcsak az addig vizsgált négy gyártási tételét, hanem valamennyi verzióját azonnali hatállyal kivonják a forgalomból. Mint azt a magyarázatban kifejtették, „a kockázatok és a gyógyszertől várható előnyök aránya oly módon változott meg, hogy kétségessé vált a gyógyszer biztonságos alkalmazhatósága”.

Nyugat-Európában azt is tudják, hogy hatástalan

Más, korántsem mellékes kérdés, hogy a kalciumkészítmények gyógyszerként való alkalmazhatósága, de legalábbis annak hatékonysága régóta vita tárgyát képezi. A kalciumnak fontos szerepe van a csont- és fogképződésben, valamint a sejtek víz- és elektrolit-háztartásában is. Hozzájárul az izmok egészséges működéséhez, a normál szívritmus fenntartásához, de még a megfelelő véralvadáshoz is.

Étrendkiegészítőként való szedése minden olyan esetben indokolt lehet, amikor a szervezet elektrolit-háztartása valamilyen okból felborul, illetve a szervezetben kalciumhiány alakul ki. Idősebb korban például a csontritkulás folyamatának a lassítására, megakadályozására fontos étrendkiegészítő lehet. A Calcium-Sandoz kurrens reklámjaiban amúgy a gyártók is épp erre helyezték a hangsúlyt:

link Forrás

Magyarországon és a környező országokban, például Csehországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, illetve Bulgáriában viszont a kalciumot évtizedek óta szedik gyógyszerként is. Különféle allergiás tünetek, viszketéssel járó bőrkiütések és rovarcsípések által kiváltott bőrreakciók kezelésére vetik be rutinszerűen.

Ez a Németországból indult szokás kiirthatatlanul elterjedt Közép-Kelet-Európa-szerte, amin még az antihisztaminok 1930-as évekbeli feltalálása sem tudott jelentősen változtatni. Máshol, például Svédországban és más nyugat-európai országokban még viccként sem merül fel, hogy a kalciumot bőrirritáció vagy más allergiás tünetek ellen lehetne használni.

Súlyos allergiás reakció esetén életveszélyes lehet a kalcium-terápia
photo_camera Súlyos allergiás reakció esetén életveszélyes lehet a kalciumterápia Fotó: Wikimedia Commons

Nemcsak hatástalan, életveszélyes is lehet a kalciumterápia

A kalcium allergiás reakciók elleni hatékonyságát több mint száz éve senkinek sem sikerült bizonyítani, azokban az országokban sem, ahol pedig használják. Az allergiás reakciók ellen a Magyarországon is rutinszerűen ajánlott, vény nélkül kapható szerről inkább az derült ki több ízben is, hogy semmilyen hatással nincs az allergiás reakciók kezelésében. Egy tavalyi vizsgálatban például sem az egyszeri, nagy adagban alkalmazott, sem a hosszabb időn keresztül, folyamatosan adagolt kalciumkészítmények nem csökkentették a bőrallergiás tünetek súlyosságát vagy a viszkető kiütések fennállásának időtartamát. A lengyel kutatók arra következtettek, hogy a kalciumnak semmilyen szerepet nem érdemes szánni az allergiás bőrkiütések kezelésében.

Magyarországon a Calcium-Sandoz népszerűségét az is táplálhatta, hogy korábban létezett egy Calcium-Sandosten nevű, nemcsak a hazai orvosok által, hanem Európa-szerte kedvelt allergiagyógyszer, amely viszont a kalcium mellett nem csekély mennyiségben tartalmazott antihisztamint is. A Calcium-Sandostenre a nevében a megtévesztésig hasonlító, az OGYÉI-határozatban most kivont kalciumkészítmény viszont nyomokban sem tartalmaz antihisztamint.

A Calcium-Sandostenben még volt gyógyszer is
photo_camera A Calcium-Sandostenben még volt gyógyszer is

A kalciumproblémával egyébként magyar orvosok is foglalkoznak időről időre. Két éve például a népszerű netdoktor, Novák Hunor gyermekgyógyász figyelmezette olvasóit, hogy a kalcium allergia ellen alkalmazva legfeljebb arra jó, hogy felesleges fájdalmat okozva elodázza a hatékony kezelést. Súlyos allergiás reakciók esetén akár még életveszélyes is lehet a késlekedés.

Novák a témában a Hollandiában praktizáló Szíjjártó László gyermekorvost is megszólaltatta kinti tapasztalatairól. Szíjjártó ekképp támasztotta alá Novák doktor sejtését: „A kalcium mint csodagyógyszer egy hungarikum: míg a magyar kollégák jó része nagyon gyakran javasolja különböző betegségekben, addig fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, így például Hollandiában sem használjuk ilyen célokból. Én a kalcium használatát a fenti esetekben nem ajánlom, ilyenkor véleményem szerint egyszerű pénzkidobás.”