Megmenekült az emberiség, feltalálták a salátapucoló robotot

2018.10.01. · TECH

Mindeddig tisztán humán erőforrásokra kellett hagyatkoznia a mezőgazdaságnak, ha kellően vonzó, a külső leveleitől megfosztott jégsalátákat akart biztosítani a kereskedők számára, most azonban Luca Scimeca, a Cambridge-i Egyetem PhD-hallgatója olyan robotot fejlesztett ki, amely elveheti a salátapucolók munkáját. A legfőbb problémát mindeddig a saláta sérülékenysége és változatossága okozta: nincs két egyforma salátafej, a robotnak pedig elég kíméletesnek kell lennie ahhoz, hogy csak a külső levelet távolítsa el anélkül, hogy megrongálná a terméket.

link Forrás

Torzsafelismerő algoritmus

A salátarobot számára a legfőbb kihívást a zöldség pozícionálása jelenti: míg az ember pontosan látja, hogy hol van a torzsa, és melyik levelet kell eltávolítani a zöldségről, a robot számára ez már nem ilyen egyszerű. A folyamathoz először is egy torzsafelismerő algoritmus megírása szükséges, ez összesen 180, különböző fényviszonyokban és különféle távolságról felvett saláta képét veszi alapul. A kísérletben tíz fej saláta szerepelt, a kutatók ráadásul a friss saláták mellett néhány állottat is felhasználtak a mintavételhez, ezeknek ugyanis más színű a torzsájuk, a gépnek pedig ezt is fel kell ismernie.

A robotnak mindemellett akkor is fel kell találnia magát, ha nem látszik rögtön a torzsa, így a gép egy vákuumos karral is fel van szerelve, amely felemeli a salátát. A robot ezután addig görgeti a salátafejet, míg be nem tudja mérni a közepét, majd egy szívókával letépi róla a külső leveleket. A megélhetési salátapucolók mindenesetre fellélegezhetnek: a robot még nem állt munkába, jelenleg körülbelül 50 százalékos hatékonysággal pucolja meg a zöldséget, Scimeca szerint viszont némi fejlesztés után nem csupán a salátaipart forradalmasíthatja az új technológia, hanem akár karfiol esetében is alkalmazhatják.