Itt az új őrület az ötvenes évekből: a propulziós kishajó

Az első lemezből készült kishajóra a francia Thomas Piot nyújtotta be a szabadalmát 1891-ben. A játék gőzzel működik: a benne lévő gyertya felmelegíti a tartályban lévő vizet, a gőz pedig egy csőbe távozik, ahol lecsapódik, és kiáramlik a víz szintje alatt lévő csőszáron, majd beáramlik a víz. 

A folyamat megismétlődik, és egész addig tart, míg ég a tartály alatt elhelyezkedő gyertya – ebből a mai játékmodellekhez kettőt mellékelnek, de némi kanóc és egy-két gyertya felhasználásával a fűtőanyag pótolható. A jellegzetes kattogó hangért a membránkazán pumpálása a felelős. 

Hogy működik mindez a gyakorlatban? Íme a videó:


Ahogy a használati útmutatóban is felhívják rá a figyelmet, víz nélkül az egész konstrukció teljesen használhatatlan, annál is inkább, mert ha nincs feltöltve a kazán, a gyertyaláng megolvasztja a hozzá csatlakozó csövek forrasztásait, a játékunk pedig tönkremegy. Európában a 20. század elején főleg a német játékgyártó, Ernst Planck termékei voltak kaphatók (az egyik kishajó például a Puff-Paff nevet viselte). Az Egyesült Államokban C. J. McHugh szabadalmaztatta a játékot, némi változtatásokat eszközölt a francia eredeti receptjén, így az ő lemezhajója már szép fémes hangot adott ki magából. 

Nem sokkal később, 1920-ban William Purcell egy tekercses megoldást is szabadalmaztatott, ez is meghajtja a hajót – itt a vizet egy tekercs alakban meghajtogatott csőben melegítik. Hazánkban Karle József okleveles gépészmérnök nyújtotta be a szabadalmat 1943-ban, ezért sokan tévesen úgy gondolják, hogy a pöfögő kishajót is magyar feltalálónak köszönheti a világ. Karle szabadalma már túl is mutat a kishajón: levédette a hasonló elven működő körhintát és a vízen úszó bádoghattyút is, ha már ott volt.

A legtöbb lemezből készült játékhoz hasonlóan ezeknek a kishajóknak is csökkent a népszerűsége az ötvenes évek végére, addig viszont nagyon népszerűek voltak.

A játék érdekessége, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, viszont a propulziós meghajtás nem túl hatékony: egy ilyen kishajót még csak elvisz, de nehezebb modelleknél már nem működik, pedig nem lenne rossz egy ilyen motorcsónakon körbehajózni a világot. Addig is marad a medence és a nosztalgikus gyertyaöntés, a meghajtáshoz szükséges kis gyertyából ugyanis csak kettőt mellékeltek az Indiában borotvahabos flakonból összehajtogatott játékhoz, amit teszteltünk, így nincs más hátra, mint a kézműves gyertyaöntés és kanócozás. Jó tudni, hogy a lemezjátékok többsége nem felel meg a játékokra vonatkozó magyar szabványnak, így a gyertyás csónak sem minősül gyerekjátéknak, ahogy a mellékelt leírásban is olvashatjuk, elsősorban felnőtt gyűjtőkre számítanak az importőrök. 

Őszierdő

Megtanulhattam volna már, hogy minden csak egyféleképpen történhet, nem történhet másként, ami kipusztul, annak ki kell pusztulnia, ami szétég, annak szét kell égnie, hát legalább vegyük ki a részünket a pusztítás élvezetéből mi is, mert ott a jövőben már pusztítani meg irtani sincsen mit.

Huss

Kardos elvtárs, utoljára kérdezem, miért vágta le Sümegi elvtárs fejét, illetve honnan szerezte a tűzkardot?