2040-re a spanyolok tovább élnek majd, mint a japánok

Spanyolországban megállíthatatlanul nő a születéskor várható átlagos élettartam. Olyannyira, hogy 2040-re a mediterrán országban élnek majd az egész világon a legtovább, előreláthatóan 85,8 évig. Ezzel Spanyolország a nagyon régóta listavezető, 2040-re 85,7 éves átlagéletkort produkáló Japánt is megelőzi majd. 

Az adatsort a kutatást végző Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) 195 országban gyűjtötte és a Lancetben publikálta. A tényadatok mellett a legjobb és legrosszabb forgatókönyveket is végigvették. Olyan tényezőket és azok lehetséges változásait vették figyelembe, mint a táplálkozási, dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, az elhízás mértéke vagy a vérnyomásbetegségek gyakorisága. A kiértékelésnél a szimulációk eredményeit is beleszámították a végeredménybe. 

A szegénység ítéli legkorábban halálra az embereket

Magyarországon a születéskor várható élettartam pillanatnyilag épp 10 évvel kevesebb, mint amit Japánban és Spanyolországban 2040-re prognosztizálnak. Igaz, nemcsak a férfiak és a nők, hanem az egyes hazai térségek között is nagyok az eltérések. A KSH legfrissebb, tavalyi adatokat is tartalmazó összesítése szerint Magyarországon a nők 78,99, a férfiak 72,40 évre számíthatnak. A leghosszabb élet, 80,06 év itthon a budapesti nőkre vár, de ők sem érik el a 80,6 éves uniós átlagot. 

Az egészségügyi szakemberek egyetérteni látszanak abban, hogy az eltérések hátterében az életmódbeli különbségek keresendők. Általában is elmondható, hogy a legszegényebb térségekben élnek az emberek a legrövidebb ideig. 

Meddig élnek majd az emberek 2040-ben a világ különböző országaiban?Forrás: LANCET

A káros szokások és az egészségtelen környezet hozzájárul az olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a rák, a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek. A korai elhalálozás esélyét az egészségügyi rendszer hiányosságai is növelhetik. Az Európai Unióban például a magyaroknak a legrosszabbak a túlélési esélyeik, ha krónikus betegségben szenvednek.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett az életkilátásokra az egészségtelen táplálkozás jelenti a legnagyobb veszélyt. Az IHME Lancetben publikáló kutatói ezzel, pontosabban a mediterrán konyha kiemelkedően jótékony hatásaival magyarázzák a spanyolok egyre növekvő élettartamát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.