Váratlanul kivirágoztak a cseresznyefák Japánban

2018.10.18. · tudomány

Mindenfelől sereglenek a turisták Japánba, hogy részt vegyenek a cseresznyevirág, azaz a sakura ünnepén, és kipróbálják a rózsaszín vagy fehér virágözönben való gyönyörködés hagyományát, a hanamit. A szezon két hétig tart – tavasszal.

Most azonban több százan jelentették be Japánból a Weathernews című helyi időjárási oldalnak, hogy a környékükön virágba öltöztek a csúnyán megtévesztett gyümölcsfák. Ha hihetünk a Google-fordítónak, a jelenség Hokkaidótól Kjúsúig, tehát északtól délig előfordul.

link Forrás

Szakértők szerint a virágzás magyarázata nem elsősorban az októberi melegben, hanem egy sor tájfun munkájában rejlik. Ugyanis – ahogy Vada Hirojuki, a Japán Virágszövetség szakértője elmondta – rendszerint a cseresznyefák levelei által kibocsátott hormon gátolja a rügyek növekedését és kibomlását, idén azonban több erős tájfun száguldott át Japánon, köztük a 10 halálos áldozatot követelő Jebi, így sok fa lehullatta leveleit. Ez lehet a szokatlan virágzás magyarázata, de szerepet játszhatott az is, hogy a tájfunidőszak után felmelegedett az idő.

Előfordult már ilyesmi korábban is, de Vada emlékezete szerint nem ilyen mértékben. Azok a rügyek, amelyek most idő előtt kibomlottak, tavasszal nem virágoznak már ki, a szakértő szerint azonban ez nem lesz komoly hatással a jövő évi sakuraszezonra.