Zeneművet kreáltak a marsi napfelkeltéből, így hangzik

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Zeneművet írtak az Opportunity marsjáró ötezredik napkeltéjét dokumentáló fotó képi információinak felhasználásával. Az eljárás neve adatszonifikáció. 

A Mars Soundscape című zenemű díszbemutatóját a Dallasban rendezett nemzetközi szuperszámítógép témájú konferencia, az SC18 második napján tartják, de a november 13-ai, vagyis mai premier előtt már meghallgatható, milyen is a Mars hangképe. (A kompozíció címe nagyjából ezt jelenti magyarul.)

A mindössze kétperces darabot Domenico Vicinanza, a brit Anglia Ruskin University és Genevieve Williams, a University of Exeter kutatója jegyzi. Valamint az Opportunity. 

A dallasi konferencia közönsége persze ennél is nagyobb élményben részesül: a kompozíciót közvetítő speciális hagsugárzórendszer állítólag nem csak hallhatóvá, de bizonyos tartományokban fizikailaig is érezhetővé teszi a marsi napfelkelte muzsikáját. 

Szerzői módszer

Vicinanza és Williams a beszkennelt fotóból úgy kreáltak muzsikát, hogy a képi információkat a bal felső saroktól jobbra, pixelről pixelre haladva dolgozták fel fényerő és szín, valamint a képen látható felszíni formák paraméterei alapján. 

„A csendesebb lassú harmóniák a sötét háttér, a magasabb regiszterben felcsendülő hangok pedig a napkorong és a fényesebb képpontok szonifikálásának eredményei” – magyarázza a művet Vicinanza az egyetem honlapján. 

A hosszú évekig az európai országok közös részecskefizikai laboratóriumában, a Genf melletti CERN-ben dolgozó fizikusnak nem ez az első zeneműve. Korábban hasonló módszerrel transzformálta hangokká a Higgs-bozon kutatását, valamint a Voyager űrszonda magnetométerének adatsorait. 2014-ben pedig a CERN alapításának 60. évfordulójára 12 perces kamaradarabot komponált a Nagyon Hadronütköztető négy kísérletének adatsorai alapján – hárfára, gitárra, két hegedűre, zongorára, klarinétra és fuvolára.