Beszállhat a Marlboro a fűbizniszbe

2018.12.04. · gazdaság

A Cronos, Kanada legnagyobb marihuánakereskedő cége tárgyalásokba kezdett a Marlboro cigarettát is gyártó Altriával – könnyen lehet, hogy a Gold, Silver és Red után jön a marihuánás cigi, mondjuk Marlboro High néven. Nagy dobás lenne ez a piacon, az Altria ezzel is távolodna a hagyományos dohányipari termékektől.

A Cronos és az Altria lehetséges együttműködéséről az előbbi cég adott hírt a honlapján, igaz, csak erős feltételes módban: annyi kiderült, hogy valóban folynak tárgyalások a cigarettaóriás és a kannabisztitán között, de hogy ezek végül milyen megállapodással zárulnak, még nem dőlt el.

Kanadában októberben legalizálták a rekreációs célú kannabiszfogyasztást, ezzel a második olyan országnak számít, ahol szabadon fogyasztható és árusítható a szer. Ez egyben egy hosszabb távú szociális, kulturális és gazdasági kísérlet kezdete is – annyi bizonyos, hogy a gazdaság már élénken reagált is a kérdésre, a kannabiszipar felpörgött (leszámítva a gyorsan jelentkező ellátási gondokat), és sorra nyitnak a kannabiszt árusító boltok szerte az országban.

Hivatalos kannabiszbolt Kanadában
photo_camera Hivatalos kannabiszbolt Kanadában Fotó: David Himbert/Hans Lucas

Üzletet szimatol a Coca-Cola is

A dohányiparon kívül is több nagy cég meglátta a lehetőséget a szektorban: elemzők szerint a kanadai marihuánapiacon évi 4,2 és 8,7 milliárd kanadai dollár közötti forgalom várható, erre pedig az Altrián kívül már mások is felkapták a fejüket. A Coca-Cola például szintén érdeklődik, igaz, az üdítőitalcég maradna a kaptafánál, és kannabinoidos wellnessitalok gyártásán töri a fejét, erről már előzetes tárgyalásokat is folytat a kanadai Aurora Cannabis nevű céggel. A Corona sör tulajdonosa, a Constellation Brands hasonló terveket dédelget, a cég szintén az alkoholmentes, de kannabinoidos üdítők piacára akar betörni az országban.

Justin Trudeau miniszterelnök többek között azért is kampányolt az eredetileg 1923-ban betiltott kannabisz legalizálása mellett, mert Kanada már amúgy is a legkomolyabb fogyasztók közé tartozott a világon, hiába volt tiltott a szer rekreációs célú használata. Az országban a drog orvosi célú használatát 2001-ben engedélyezték.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás