Ész Ventura: Karácsonyi kirakós játék, karácsonyi különdíjjal!

Hamarosan itt az év vége, és egyúttal az egész évben tartó Ész Ventura verseny is a végéhez közeledik. Az év végén a Reflexshop jóvoltából számos kategóriában jutalmazzuk majd a legjobbakat és legszerencsésebbeket. A karácsonyra való tekintettel azonban az üzlet felajánlott még egy különdíjat is, amit a mostani, azaz az idei év legutolsó feladványának megoldói között sorsolunk ki, ráadásul az ajándék kapcsolódik magához a feladványhoz is, vagyis inkább fordítva.

A megnyerhető játék a Herkules próbái nevű fejtörősorozat egyik trilógiája. Herkules próbáinak mindegyike 36 négyzet alakú lapkát tartalmaz, amelyeket a megfelelő sorrendben kell egy 6x6-os táblázatba rendezni. A rendezőelvek között logikai, geometriai és kriptográfiai elemeket is találunk. Ha valaki elakadna, akkor az egyes feladványokhoz tartozó ősi mítoszok szövegei adhatnak segítséget, a helyes megoldást pedig a lapkák hátoldalán kialakuló titkos üzenet erősíti meg.

Az alábbi feladvány a Herkules próbáihoz hasonlóan szintén 36 lapkából áll, annyi különbséggel, hogy nincs megkötve, hogy 6x6-os táblázatba kell rendezni őket, és a képernyő hátoldalán nincs titkos üzenet, ami segít eldönteni, hogy jól oldottad-e meg a feladatot, ehelyett érdemes azt beküldeni.

40. feladvány: Karácsonyi kirakó

Az alábbi ábrán látható 36 darab négyzet alakú elemet rendezd úgy egymás mellé, hogy kialakuljon a megoldás. Az elemeket el lehet forgatni, de minden elem érintkezzen legalább egy másikkal, és minden érintkezés teljes oldalak mentén történjen.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Érdemes a képet kinyomtatni és az elemeket kivágni, hogy könnyedén lehessen velük kirakózni. Jó szórakozást, sok szerencsét, kellemes karácsonyt!

Felajánlott koponyák:

A megfejtés ábrákat az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: december 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész