Pokollá tette a szilveszteri durrogtatás a tatai vadludak életét – DE ENNEK MOST VÉGE

2019.01.03. · tudomány

Hosszú évek óta először szilveszterkor is a tatai Öreg-tavon maradtak a vadludak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a város önkormányzata „merészet lépett, és rendeletben tiltotta be november 1-je és február 28-a között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát”.

Az egyesület szerint az intézkedés eredménye, hogy több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt.

photo_camera Képeink a novemberi Vadlúd Sokadalom előtti hétvégén készültek a tatai Öreg-tónál. Fotó: Horváth Edit

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd-gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán a tűzijátékok hatására. Sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban – írja az MME.

A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil aláírás-gyűjtési kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 2000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést.

photo_camera Fotó: Horváth Edit

A természetvédők nagy várakozással tekintettek a mostani szilveszter elé, és a tapasztaltak messze felülmúltak minden várakozást!

A szilvesztert megelőző hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetően alkonyatkor mintegy 23 000 vadlúd húzott be éjszakára. Éjfélkor aztán mégiscsak elindult némi durrogtatás, de ez a korábbi évek szintjét meg sem közelítette. A város legmagasabb pontjáról jól lehetett látni, hogy a környező községekben jóval nagyobb tűzijátékozás zajlott, mint a tízszer nagyobb Tatán.

Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január első napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás
link Forrás