Több tízezer mű vált közkinccsé 2019-ben

2019.01.06. · gazdaság

Idén január 1-jével néhány kivétellel az összes olyan mű közkinccsé vált az Egyesült Államokban, amelyet 1923-ban adtak ki. Ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban jogdíjas szellemi termékek – könyvek, filmek, zenék, tanulmányok, rajzfilmek stb. – felhasználására, újrapublikálására.

Ehhez hasonló 21 éve nem történt az USA-ban. 1998-ban az 1922-es művek védettsége szűnt meg, és úgy volt, hogy a következő évben válnak hozzáférhetővé az 1923-as alkotások, ám ekkor a Kongresszus megszavazta a Sonny Bono Copyright Term Extension Act nevű törvényt, amely további 20 évvel toldotta meg a régi művek védettségét. Így lett az új céldátum 2019. (Sonny Bono egyébként Cher korábbi férje és állandó partnere volt, és 1998-ban halt meg, három évvel az után, hogy republikánus politikusként a Kongresszus tagjává választották. Az ő emléke előtt tisztelegtek a törvényalkotók ezzel az elnevezéssel.)

Sokan arra számítottak, hogy 2018-ban az amerikai törvényhozás meghosszabbítja a copyright-jogszabályt, vagy legalábbis megindul a lobbi ezért, de nem így történt, úgyhogy várható, hogy 2020 januárjában szabadon rávethetjük magunkat az 1924. év remekműveire, például Gershwin Kék rapszódiájára (amit, mint tudjuk, a magyar rádió már a maga idejében is profit nélkül árult).

Bartóktól Oscar Wilde-ig

De mi mindent lehet szabadon felhasználni az 1923-as termésből? A több ezer tételes, de még mindig csak részleges listáért ide kattintson, Excel fájl nyílik a Duke Egyetem honlapján, de a Hathi Trust digitális könyvtár is közölt egy több mint 53 ezer tételből álló listát. Addig is itt van néhány példa:

Bartók Béla első és második zongora-hegedű szonátája.

Edgar Rice Burroughs Tarzan és az aranyszőrű oroszlán című regénye.

Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán.

Aldous Huxley korai Antic Hay című műve.

Virginia Woolf: Jacob szobája.

Charlie Chaplin 1923-as rövidfilmje, a Zarándok.

A Tin Roof Blues című dal, amelyet az ötvenes években Louis Armstrong is játszott, és amelynek Salinger is emléket állított a Zabhegyezőben.

Oscar Wilde összes művének 1923-as kiadása.

Szerzői jogokról még a Qubiten:

link Forrás