Nagyot nőtt tavaly az eladott kazetták és vinylek száma

2019.01.07. · gazdaság

Két számjegyű növekedést produkáltak 2018-ban a kazetta- és hanglemez- (vinyl-) eladások, legalábbis az Egyesült Államokban – derült ki a BuzzAngle zenepiac-figyelő éves jelentéséből.

A vinyleladások 12 százalékkal, 8,6 millióról 9,7 millióra nőttek, míg a kazettáknál egészen más a nagyságrend: ott a 2017-es 99 400-hoz képest bővült tavaly 118 200-ra az eladott példányok száma, de ez is tekintélyes, 19 százalékos gyarapodás. Jó, hát azért nem egy 41,8 százalék, mint amennyivel a streaming zenék piaca nőtt a tavalyi évben, de így is impozáns ahhoz képest, hogy évtizedes technológiáról van szó.

Az analóg zenei adathordozók feltámadásához a jelentés szerint a régi jó albumok újraeladása szolgáltatja az alapot. Az eladott lemezek több mint 66 százaléka 3 évesnél régebbi album, és a legnagyobb eladott példányszámú előadók között olyanok vannak, mint Michael Jackson, a Beatles, a Fleetwood Mac vagy a Pink Floyd. Bár a legnagyobb számban a 2014-es Galaxis őrzői soundtrackje fogyott a lemezek közül, ez inkább a szabályt erősítő kivételnek látszik.

photo_camera Fotó: Flickr

A kazettaeladásokat a jelek szerint valamivel frissebb kiadású zenék tornásszák föl. Az eladott albumok 52,5 százaléka ugyan ennél az adathordozónál is több mint hároméves volt, de 32 százalék másfél évesnél frissebb volt. (Utóbbi arány a hanglemezek esetében csak kb. 25 százalék.)

A teljes forgalom továbbra is csökken

A kazetták és hanglemezek népszerűsége ellenére a zenei piacon a fizikai adathordozók teljes forgalma továbbra is csökken a pangó cédéeladások miatt. A digitális lemezek piaca megszenvedi a fizikai adathordozókkal szembeni averziókat, és a cédé (egyelőre) nem rendelkezik azzal a retró szexepillel sem, ami az analógokat valamiféle szerény reneszánsz felé repíti. Nem véletlen, hogy a Best Buyhoz hasonló kiskereskedők közül egyre kevesebben vásárolnak be belőlük. Bár több mint 60 millió eladott példánnyal még mindig a cédé a legnépszerűbb fizikai zenei adathordozó (vö. több mint 325 millóan élnek az USA-ban), az előző évhez képest ez 18,5 százalékos csökkenés. Így összességében 15 százalékkal esett vissza tavaly a zenei piacon az eladott fizikai adathordozók száma.

A zenestreamelés 41,8 százalékos bővülése ugyanakkor azt mutatja, hogy a zenefogyasztás népszerűsége tavaly is töretlenül növekedett, és a teljes zeneipar bevételeinek 75 százalékát a digitális zenehallgatásnak köszönheti.