Babos máris keresett 15 milliót Melbourne-ben, de ez még csak a kezdet

2019.01.14. · gazdaság

Máris 75 ezer ausztrál dollár üti Babos Tímea markát azért, mert hétfőn bejutott az Australian Open második fordulójába. A folytatásban nem lesz egyszerű dolga az amerikai Sloane Stephens ellen, de az egyéni mellett párosban is szép pénzt kereshet. A férfiaknál Fucsovics Márton kedden kezd, a tét szintén mintegy 15 millió forint.

Babos Tímea a 2018-as US Openen
photo_camera Babos Tímea a 2018-as US Openen Fotó: ROB PRANGE/DPPI

Eddig sosem látott összeg, 62,5 millió ausztrál dollár az év első Grand Slam-tornájának teljes pénzdíja, ez 14 százalékkal magasabb a tavalyinál. A 12,5 milliárd forintnak megfelelő összegből egyformán részesülnek a női és a férfi teniszezők, az egyéni döntők győztese 4,1 millió dollárt vihet haza. Persze akármennyire is szeretnénk magyar Grand Slam-győzelmet látni, az egyelőre nem realitás. Egyesben Babos Tímea és Fucsovics Márton számára a második-harmadik forduló elérése lehet valós cél. Babos a hétfői szoros győzelmével máris keresett 75 ezer dollárt, a második körben viszont bravúr kellene az ötödik kiemelt Stephens ellen. Az a bravúr további 105 ezer dollárt érne, majd ha még a harmadik kört is sikerrel venné a magyar versenyző, akkor az további 155 ezer dollárral dobná meg a pénzdíját.

Párosban jobbak az esélyek

Az egyéni mellett Babos párosban is versenybe száll, ahol jóval komolyabb reményei lehetnek, hiszen a világ élvonalában van a páros ranglistán, a versenyen a második kiemeltek. Ott lényegesen kisebb pénzdíjat osztanak, de egy esetleges végső győzelem 750 ezer dollárt hozhatna neki és párospartnerének, de már a döntőért is kapnának 375 ezer dollárt. A 25 éves magyar teniszező egyébként pályafutása során eddig 5,7 millió dollárnyi, mai értéken számolva több mint 1,5 milliárd forintnyi pénzdíjat ütögetett össze. Ha az első körben az útjukba akadó román-kazah kettősön túllépnek már az is 21 ezer dollárt jelent kettőjüknek.

Ugyanezek a számok igazak Fucsovics Mártonra is, aki kedden a spanyol Albert Ramos ellen még esélyesként léphet pályára az első fordulóban, hiszen ellenfele a világranglistán 64., míg a magyar a 38. Utána már várhatóan neki is nehezebb dolga lenne, ha venné az akadályt, várhatóan a 11. helyen kiemelt horvát Borna Coric lesz az ellenfele a második körben, ha továbbjut.

Fucsovics eddig 1,78 millió dollárt keresett pályafutása során, most az egyes mellett szintén pályára lép párosban is, bár a világranglistán elfoglalt 222. helye alapján ott jóval kevesebb az esélye a kiemelkedő eredményre.

A Sportérték további cikkei a Qubiten itt olvashatók.