Magyar kutatók: Az archaikus testfestés véd a paraziták ellen

A barna bábu tízszer olyan vonzó a böglyöknek, mint egy fehér csíkos barna, és egy drapp bábu kétszer több böglyöt vonz, mint a csíkos. A csíkos testfestés áldásos a paraziták ellen, minimalizálja az élősködő legyek zaklatását és az általuk terjeszett kórokozók miatti fertőzéseket – foglalható össze az a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent kutatási beszámoló, amelyet Horváth Gábor, Pereszlényi Ádám, Kriska György, az ELTE biológiai fizika tanszékének kutatói, valamint Susanne Åkesson svéd biológus jegyeznek. 

Az ELTE közleménye szerint a kutatók abból indultak ki, hogy „a testfestés igen elterjedt az afrikai, ausztrál, pápua új-guineai és észak-amerikai bennszülött közösségekben. A barna bőrre fölvitt díszítés zömére a fehér, sárga, szürke vagy drapp csíkokból álló mintázat jellemző. Ahol a testfestést alkalmazó emberek többsége él, ott bőségesen fordulnak elő böglyök is, amelyek vérszívás céljából gyakran támadják meg az emberek fedetlen barna bőrét, és súlyos betegségek kórokozóit terjeszthetik”. 

Afrikai bennszülött törzsek jellemző testfestési mintázataiFotó: ELTE

Afrika, Ausztrália, Pápua Új-Guinea és Észak-Amerika bennszülött törzsei körében a testfestés célja ugyan elsősorban az érzelemkifejezés, a személyazonosság vagy egy adott csoportba tartozás kifejezése, de a hőszabályozás vagy a rejtőzködés is lehet a szerepe, illetve haszna.

Mitől döglik a bögöly?

A kutatók másik premisszája volt, hogy „a szín, a fényintenzitás, az alak, a mozgás és a szag mellett a fény lineáris polarizációja” is kulcsszerepet játszik a böglyök tájékozódásában és táplálkozási szokásaiban. „A nagy polarizációfokú, tetszőleges polarizációirányú fény kizárólag a vérszíváshoz gazdaállatot kereső nőstény bögölyöket vonzza, míg a vízszintesen poláros fény a vizet kereső hímeket és nőstényeket egyaránt.” 

A magyarországi terepkísérletekben homogén sötétbarna, fehér csíkos sötétbarna és drapp műanyag, ember alakú és nagyságú bábukat használtak a kutatók. Az álló és fekvő ragadós bábuk által csapdázott állatok számát vizsgálták és képalkotó polarimetriával mérték a bábuk polarizációs mintázatait is.

A terepkísérletekben használt homogén barna, drapp és fehér csíkos barna embermodellek álló (A), hason fekvő (B) és hanyatt fekvő (C) helyzetben. (D-F) A bábuk ragadós felszíne számos rovart fogott, különösen legyeket, amelyek nagy hányada bögöly volt. (G-I) Csapdába esett bögölyök a fehér csíkos barna (G), drapp (H) és homogén barna (I) bábukonFotó: ELTE

Mint a közlemény fogalmaz, a „homogén barna bábu és a fehér csíkos barna bábu barna felületrészei erősen polárosak voltak, a drapp báburól visszavert fény jóval kevéssé volt poláros, míg a fehér csíkokról visszaverődő fény lényegében polarizálatlan volt. A visszavert fény polarizációiránya folyamatosan változott a bábuk felületének görbületével. A barna bábu fekvő helyzetben főleg vízszintesen poláros fényt tükrözött, míg álló pózban zömében ferde vagy függőlegesen polárosat.”

Mint kiderült, összességében „a barna bábu tízszer vonzóbb volt, mint a fehér csíkos barna (szignifikáns különbség), a drapp bábu kétszer olyan vonzó volt, mint a fehér csíkos barna (nem szignifikáns), míg a barna bábu több mint ötször több böglyöt vonzott, mint a drapp (szignifikáns)”. A kutatók mindebből azt a következtetést vonták le, hogy 

a barna emberi bőr fehér csíkos festésének egyik pozitív hatása, hogy jelentős vizuális védelmet nyújt a vérszívók ellen, 

mivel szignifikánsan kevesebb bögöly támadja meg az ilyen testfestésű barna bőrű embereket, mint a homogén sötétbarnákat. A csíkos testfestés tehát erős vizuális védelmet nyújt. 

Ezért, fogalmaz a közlemény, nem elképzelhetetlen, hogy bizonyos testfestések összefüggésben állhatnak az élősködők elleni védelemmel. Bizonyos, hogy a csíkos testfestést alkalmazók hamar megtapasztalták e díszítés parazitákkal szembeni áldásos hatását.

Kolera, lépfene, Lyme-kór és a többiek

A kutatók szerint a bögölyűző hatás azért sem elhanyagolható, mert a nőstény böglyök számos veszélyes, esetenként halálos betegség kórokozóit és különböző parazitákat (például tularémia, sertés kolera, filária, lépfene, Lyme-kór) juttathatnak az emberbe. Mivel a böglyök egész évben nagy tömegben vannak jelen Afrika trópusi területein, Ausztráliában és Pápua Új-Guineában, ezért a testfestés bögölyvédő hatása gyakorlatilag egész évben működik e régiókban. 

A csíkos testfelszíni mintázat véd a vérszívó cecelegyek ellen is, amelyek Afrika számos területén honosak. A cecelegyek (a nőstények és a hímek is vérszívók, míg a bögölyöknél csak a nőstények szívnak vért) fejlődésükben nem kötődnek vízhez, ezért a sivatagos területeken is megjelennek. Ezért tehát a fehér csíkos testfestés nemcsak a bögölyöket, hanem a cecelegyeket is távoltartja, ami Afrikában egy további előnye e testdíszítésnek.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.