Tinédzserkorban már egy szál füves cigaretta is megboríthatja az agy érzelemközpontját

2019.01.16. · tudomány

Már egy-két füves cigaretta is maradandó változásokat idézhet elő a fejlődésben lévők agyában, állítja a Journal of Neuroscience-ben hétfőn megjelent tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport. A sokszerzős tanulmány szerint a fájdalom- és éhségérzetért, valamint a memóriáért és az érzelmekért felelős agyi területek egy-két marihuánatartalmú cigaretta hatására is átstrukturálódnak a tizenévesek agyában.

A kutatócsoport ír, angol, francia és német tinédzsereket vizsgált. A kísérletben részt vevők közül 46-an 14 éves koruk előtt elszívták az első füves cigarettájukat, míg a kontrollcsoportba sorolt kamaszok nem, vagy csak később füveztek. Miután agyi képalkotó eljárásokkal feltérképezték a résztvevők központi idegrendszerét, a kutatók arra jutottak, hogy a kannabisz hatóanyagai kis mennyiségben is jelentősen megnövelik külöböző agyterületek szürkeállományát. A legjelentősebb változást az emlékek tárolásában fontos szerepet betöltő hippokampusz és az érzelmek vezérlésében kulcsfontosságú amygdala területén mérték.

Jogi határ: 18, biológiai határ: 21

A kutatók azért tartják különösen fontosnak eredményeiket, mert a marihuána hatóanyaga, a THC hosszú távú hatásait vizsgáló korábbi kutatások főként a kannabiszt nagyobb mennyiségben fogyasztókra koncentráltak. A neurológusok azt is hangsúlyozták, hogy a marihuána egyre több államra terjedő legalizálásával az amerikai tinédzserek egyre fiatalabb életkorban szívják el első füves cigarettájukat. Tizedikes korára az amerikaiak több mint harmada próbálta már a marihuánát.

A THC már minimális mennyiségben is kifejtett hatása a kutatókat is meglepte. Az általuk tapasztaltakat azzal magyarázták, hogy a kannabiszfogyasztás megzavarhatja a THC-molekulákra érzékeny agyi endokannabinoid rendszert. Ez a hatás pedig a fejlődésben lévők szervezetében jóval nagyobb lehet, mint később. Az agyi neuronhálózat kialakulása ugyanis nagyjából 21 éves korig tart. Igaz, ennek a hálózatnak a fejlődését nemcsak a THC, hanem egyebek mellett az alkohol vagy a nikotin is jelentősen befolyásolhatja.

Az endokannabinoid rendszer működésének egyes részleteit 2015-ben magyar kutatók tárták fel a világon elsőként. Katona István, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet neurobiológusa, kutatócsoportjával akkor arra világított rá, hogy a kívülről a szervezetbe juttatott THC az agyi kannabinoidreceptorok egyik típusának több mint a négyötödét nyom nélkül eltünteti. Más kérdés, hogy Katona csoportja is a nagy mennyiségű THC-bevitel hatásait vizsgálta.