Ellepik az amerikai bíróságokat az emojik, de még nem igazán tudnak mit kezdeni velük

2019.02.20. · TECH

Mióta az okostelefonok miatt az üzenetküldő appok váltak a leghatékonyabb kommunikációs csatornává, szinte mindenki használ emojikat, akár naiv őszinteséggel, akár iróniából. Ez már a büntetőügyekre is hatással van, egy amerikai jogász kutatása szerint legalábbis rohamosan nő az olyan bírósági tárgyalások száma, ahol az emoji vagy az emoticon szó elhangzik.

Eric Goldman, a Santa Clara-i Egyetem jogászprofesszora 2004 óta tartja számon az ilyen ügyeket, az elektronikus jogi adatbázisok szerint ebben az évben hangzott el először az akkor még emoticon szóval jelölt, az elmúlt három évben viszont már inkább emoji néven emlegetett fogalom.

Tavaly újra rekordot döntöttek az emojik, de még mindig nem perdöntők

A gyűjtés szerint míg 2004 és 2014 között minden évben tíz alatt maradt a két szó együttes előfordulása (főként szexuális ragadozók ügyeiben), addig 2015-ben 15, 2016-ban 25, 2017-ben pedig már 33 alkalommal említették meg őket, 2018-ra pedig 53-ra ugrott ez a szám. Goldman azért azt is megjegyzi, hogy az elérhető adatbázisok nem tudják kezelni magukat az emojikat, ezért csak olyan eseteket tud rögzíteni, ahol valaki szájából el is hangzott a hangulatjelre vonatkozó kifejezések valamelyike.

Az emoji és az emoticon szavak előfordulása az amerikai bírósági tárgyalásokon
photo_camera Az emoji és az emoticon szavak előfordulása az amerikai bírósági tárgyalásokon Fotó: Eric Goldman

Bár a szavak előfordulása jelentősen növekszik, Goldman kutatása szerint 2018-ig nem született olyan döntés, amelyben konkrét szerepet játszott volna egy emoji értelmezése. Az 53 tavalyi ügy közül 37-ben ráadásul csak egyetlen alkalommal hangzott el az emoji vagy az emoticon szó, ami arra utal, hogy nem volt fontos az ügy szempontjából, de a maradék 16 esetben sem volt döntő szerepük, így ez a mérföldkő várat még magára.

A Verge mindenesetre egy San Francisco környéki példán keresztül mutatja be, hogy milyen esetekre kell gondolni. Ebben egy prostitúcióval kapcsolatos ügyben kerítéssel vádolt férfi ellen az ügyészség egyik bizonyítéka egy Instagram-beszélgetés volt. A nőnek küldött egyik üzenete így szólt: „Teamwork make the dream work” (nagyjából: „A csapatmunka valóra váltja az álmot”), amit egy magassarkú és egy pénzeszsák emoji követett. Az ügyészek szerint ez a kettejük közötti munkakapcsolatra utalt, a védelem szerint viszont azt is jelenthette, hogy romantikus kapcsolatot próbált kezdeményezni.

Más eszközökön máshogy néznek ki, és ebből még baj lesz

A lap arra is figyelmeztet, hogy a dolgot tovább bonyolíthatják a különböző platformokon különböző dizájnú emojik. A hangulatjelek értelmezését korábban már tanulmányozták, amikor a csukott szemmel szélesen vigyorgó emojinál állapították meg, hogy az Apple verziója negatív érzést vált ki a felhasználókból, míg az összes többi gyártó dizájnjában örömöt sugároz az emoji.

photo_camera Vigyázz, mit választasz! Fotó: FRANK MAY/Picture-Alliance/AFP

Goldman szerint hamarosan szükség lesz emojiszakértőkre a jogi világban, mert a jelek értelmezésében rengeteg különböző tényező lehet. „Az emojiknak általában dialektusai vannak. A jelentésüket a kontextusból nyerik. Ha azt akarod megtudni, hogy egy bizonyos emoji mit jelent, akkor nem nyelvészhez kell fordulni, hanem el kell menni valakihez, aki otthonosan mozog az illető környezetében. Ezt tették a prostitúciós ügy esetében is” – mondta a jogász a Verge-nek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás