Hérodotosz nem hazudott: a Nílus iszapjából előkerült az általa leírt egyiptomi tengerjáró hajó

Az ókori történetíró, Hérodotosz időszámításunk előtt 450-ben Thonisz-Héraklion kikötőjében nézte végig egy különleges egyiptomi tengerjáró hajó építését, és minderről a Történelem című művében 23 sorban számolt be. A háládatlan utókor azonban kétségbe vonta az ókori történetíró szavait. Miután hat évvel ezelőtt feltárták Thonisz-Héraklion elsüllyedt városát, nemrégiben az is kiderült, hogy a Hérodotosz által barisz (ógörögül: hajó) néven emlegetett vízi jármű sem a történetírói fantázia szüleménye – írta a Guardian. 

Hérodotosz Történelmének korabeli kéziratmaradványaForrás: Wikipédia

Az Oxfordi Egyetem tengerrégészeti intézetének kutatói által megtalált, 28 méter hosszú, félhold formájú hajótest megegyezik a Hérodotosz-féle leírásban szereplő bariszéval. A hajó mintegy 70 százaléka konzerválódott az iszapban úgy, hogy még a hajótest illesztett bordázata is megmaradt.

Damian Robinson, a kutatócsoport vezető régésze a Guardiannek elmondta, hogy a roncs megtalálásáig a történészek nem hittek Hérodotosznak. Ilyen faszerkezetekkel eddig ugyanis egyetlen korabeli hajónál sem találkoztak. Alexander Belov roncsszakértő idén március elején megjelent, a 17-es leleletről szóló monográfiájában azt írja, a roncs annyira hasonlít a Történelemben leírt bariszra, hogy még az is elképzelhető, hogy abban a hérakleoni műhelyben készült, ahol a görög történetíró annak idején megfordult.

Orbán Viktor kihúzta a Hadrianus-palotát a világörökségi pályázatból, mire az UNESCO az egész nemzetközi projekttől megvonta a támogatást

Húsz év kutatói és kultúrdiplomáciai munkája veszhet kárba. A múlt héten Bakuban ráadásul vizsgálatot kezdeményeztek a Duna-partot, a budai várnegyedet és az Andrássy utat is magában foglaló budapesti világörökségi helyszíncsoport státuszáról. A világszervezet a Várban, a Városligetben és a Kopaszi-gátnál zajló, a városképet radikálisan alakító építkezések láttán nyomta meg a vészcsengőt.