Ma van az újév Gondorban, így ünnepeld!

2019.03.25. · majom

Univerzumtól függetlenül van mit ünnepelni március huszonötödikén: ha a létező világban élünk, legalább a kellemes tavaszi időjárást ünnepelhetjük, de mára esik Gyümölcsoltó Boldogasszony napja – és egyúttal az újév ünnepe Gondorban. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. 

Az már talán az, hogy 1934-ben épp ezen a napon jelent meg nyomtatásban John Ronald Reuel Tolkien első verse, a Firiel, de az író korántsem emiatt tette meg ünnepnapnak ezt a napot Középföldén is: vallásos emberként kifejezetten a katolikus ünnepnek akart emléket állítani. (Igaz, Középföldén nem esik szó vallásról, még kevésbé a kereszténységről, Tolkien egy barátjának, Robert Murray atyának írott levelében kifejezetten hangsúlyozta is az általa teremtett világ katolicizmusát, bár, ahogy írta, eredetileg öntudatlanul alakította így a dolgot, később pedig már tudatosan – ide tartozott a dátumválasztás is.) 

A tolkieni mitológia szerint ezen a napon győzték le a szövetségesek Szauron seregét, ennek örömére nevezték ki a gondoriak az új év kezdetének a dátumot.

Gyümölcsoltó Boldogasszony

Középföldétől eltérően a keresztény kultúrkör nem Szauron legyőzetését ünnepli ilyenkor, hanem Jézus fogantatását, ennek megfelelően kilenc hónappal karácsony előtt tartják az ünnepet 692 óta, ekkor fogadták el a márciusi dátumot a trullai zsinaton, bár már jóval korábban is ünnepelték. 

A dátumhoz a körmeneteken és az ünnepi szentmiséken kívül rengeteg népszokás is társul, az ünnep magyar neve az ehhez kötődő kerti munkákra utal: mivel termékenységi ünnepként is tartják számon, úgy tartják, hogy az ilyenkor oltott fa szépen fog fejlődni, az eldugott vessző pedig mindenképp meg fog eredni.

Olvasónap

A gondori újév mellett ilyenkor ünneplik meg a nemzetközi Tolkien-olvasó napot is, igaz, ez utóbbit csak 2003-ban rendezték meg először. Ilyenkor a hivatalos Tolkien Társaság egy-egy témát dob be az olvasóknak, akik a jeles nap alkalmából Budapesttől Minas Tirithig összegyűlnek, és kitárgyalják, mi újság Középföldén – az idei téma Tolkien és a misztikum. 

A timeanddate javaslatokat is tesz a féktelen ünneplésre: a kevésbé szociális rajongók akár otthon, egyedül is olvashatnak valamit Tolkientől (természetesen kellően ügyelve a misztikus vonalra), de sok helyen műsorral is készülnek a nagy napra, a Magyar Tolkien Társaság például közös olvasást szervez Budapesten. 

Aki nem tudja eldönteni, mit ünnepeljen ma, még a svédekben bízhat, és a biztonság kedvéért gofrit majszolva olvashatja Tolkient – ezen a napon ugyanis ott a gofrit ünneplik, a sztori szerint azért, mert eredetileg ők is a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét akarták megülni, de valami félreértés kerekedett a Vårfrudagen név kiejtése körül (våffeldagen lett belőle), így lett belőle gofrinap.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás