Brüsszelnek fogalma sem volt róla, hogy pocsékolja a vizet a Manneken Pis, de ennek most vége

A belga főváros egyik legismertebb jelképe az egyszerűen csak pisilő kisfiúként is ismert, Manneken Pis nevű bronz szökőkút-szobor, amelynek különböző formái már 1619 óta díszítik a városközpontot. A brüsszeli városvezetés azonban csak nemrég tudta meg, hogy a bronzfiú naponta 1000-2500 liter tiszta ivóvizet pisilt a csatornába, ami tíz háztartás napi fogyasztásának felel meg.

Erre egy Régis Callens nevű mérnök hívta fel az önkormányzat figyelmét, miután felszerelt a szoborra egy mérőeszközt. „Eddig azt hittük, hogy zárt rendszerben működik, és nem fogyaszt semmit” – mondta Callens a La Dernière Heure-nek. A héten ezért vészmegoldásként a szobor alatti csatornát úgy alakították át, hogy a rendszer a kipisilt vizet visszavezesse a szoborba, később pedig egy komolyabb beavatkozással véglegesítik a visszaforgató rendszert.

A városvezetők emellett nyomozást indítanak, hogy azonosítsák a környék összes pazarló szökőkútját, hogy környezettudatossá tegyék a belvárost. „Továbbá az iskolák és a sportközpontok berendezéseinek vizsgálatait is fejlesztjük, hogy példát mutassunk, és minden brüsszelit arra ösztönözzünk, hogy jobban figyeljen oda a vízfogyasztására” – mondta a brüsszeli főtanácsnok, Benoît Hellings.

A Manneken Pis 2017 márciusában az egy évvel korábbi brüsszeli terrortámadás után segítő tűzoltók előtt tisztelgettFotó: NICOLAS LAMBERT/BELGA/AFP

A Manneken Pis ma látható változata 1965-ben került a helyére, az 1619-es eredetit történelme során többször ellopták, de mindig előkerült – a 19. század elején volt, hogy a tolvajt életre szóló kényszermunkára ítélték. A többször eltört, majd összehegesztett eredeti szobor most a brüsszeli városi múzeumban látható.

A Manneken Pist évente átlagosan 130-szor öltöztetik be különböző alkalmakból, Magyarország 2011-es uniós elnöklése idején például havonta más-más magyar népviseletet húztak rá.

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.