Az amerikai embargó áll, de a Google azért üzletelhet Kubával

2019.03.28. · gazdaság

Egyetértési megállapodást jelent be a Google az ETECSA kubai telekommunikációs céggel csütörtökön. A Reuters értesüléseit egyik fél sem kommentálta.

Bár az Egyesült Államok és Kuba között az utóbbi időben ismét hűvössé vált a kapcsolat, az egykori hidegháborús ellenségek a jelek szerint abban egyetértenek, hogy növelni kell az internetelérést a nyugati világ egyik legkevésbé lefedett országában.

Donald Trump amerikai elnök tovább szigorította ugyan a Kubára érvényes kereskedelmi embargót, de nem bántotta azt a kivételt, amit még elődje, Barack Obama vezetett be, és amelynek értelmében az amerikai telekommunikációs cégek azért szolgáltathatnak Kubában, ha nagyon akarnak, például építhetnek üvegszálas kábelhálózatot.

A Google már évek óta dolgozik rajta, hogy Kubában terjeszkedjen, de a hírügynökség forrása szerint az új megállapodás nem kötelezi beruházásra a céget. Annyit tudni még, hogy a kubai kormány keddre hirdetett közös sajtótájékoztatót a Google-lel, de aztán csütörtökre halasztották az eseményt.

Digitálisan is elszigetelt Kuba

Kubában 2013-ig kezdetleges szinten maradt az internetpenetráció, lényegében csak a szállodákban lehetett szabadon internetezni. Az okok között egyaránt szerepel az ország diktatórikus berendezkedése, a készpénzhiány és az amerikai embargó. Azóta azonban az ország vezetése irányt váltott, és tervbe vette, hogy növeli a lakosság internethez való hozzáférését: kiberkávézók nyíltak, és kültéri wifi hotspotokat helyeztek el, sőt lassan a háztartásokban is lehetségessé vált az internetezés, múlt decemberben pedig a mobilinternetet is bevezették.

Hotspot köré gyűlt emberek egy havannai parkban tavaly decemberben
photo_camera Hotspot köré gyűlt emberek egy havannai parkban tavaly decemberben Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A kubaiak azonban még mindig szenvednek a túl lassú és drága szolgáltatástól, amely ráadásul messze nem fedi lesz az egész országot, és a kormány is tisztában van vele, hogy tovább kell bővítenie az infrastruktúrát.

A Google az Obama-érában enyhülő amerikai-kubai kapcsolatokat arra használta, hogy felállítson egy kis próbaközpontot Havannában, 2016-ban pedig aláírt egy megállapodást arról, hogy a kubai internetezőknek gyorsabb elérést biztosít saját szolgáltatásaihoz.

Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója a múlt évben kétszer találkozott Miguel Diaz-Canel kubai elnökkel, egyszer Havannában, egyszer pedig New Yorkban, ahol a techvilág további cégvezetői is megjelentek.