Magyar kezdeményezésre az „ebédszemét kihívás” lehet az új Facebook-őrület

2019.04.08. · majom

„A kajás posztok egyszerre irritálók és inspirálók, tálalás kérdése. Büszkék az emberek a főztjükre, és bombázzák a vele a közösségi oldalakat. (...)  A hulladékról viszont ritkábban esik szó a kajával kapcsolatban, mert az kényelmetlen téma.” – írják a Qubit olvasói, akik új kezdeményezésükkel azért nem csak az ételkölteményeiket (vagy csak a szalonnás rántottájukat) rendszeresen posztolókat szólítanák meg. 

A Szimplasziget blogot író kétgyermekes pár, Gabi és Kövi húsvétig hirdették meg ebédszemét kihívásukat, amelynek „lényege, hogy ne csak az elkészült kaját fotózzuk, hanem a keletkezett szemetet is, és ne csak arra törekedjünk, hogy az étel finom és egészséges legyen, ami még fotón is jól mutat, hanem arra is, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon”. A szabályok egyszerűek:

  1. Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.
  2. Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.) és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kevesebb legyen.
  3. Fotózd le ezeket együtt.
  4. Tedd ki Facebookra, Instagramra, meg az étkező asztalra, és tedd hozzá az #ebédszemétkihívás taget, hogy rá lehessen keresni.
  5. Ha kedved tartja, írd le a hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját!
  6. Írd le nehézségeidet is, például azt, hogy mit találtál meg nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál a pozitívabb eredmény érdekében.

Mutatják is, hogy néz ki ebben a tálalásban a „csóró vega lasagne”:

photo_camera Fotó: Szimplasziget

Mint Kövi és Gabi írják, náluk a háztartási hulladék legnagyobb része a konyhában, jellemzően az élelmiszerek csomagolásából keletkezik. Szerintük nincs rendjén, hogy miközben egyre több szó esik a tudatos táplálkozásról, a természetes, vegy- és tartósítószermentes, fenntartható gazdaságból származó, vagy bio-élelmiszerekről, illetve különféle (például vegán, paleo, ketogén, mediterrán) étrendekről, a hulladékról jóval ritkábban esik szó. Ezen szeretnének kezdeményezésükkel változtatni. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás